(*Завтра, 13 грудня, відзначається одне з найголовніших православних свят - свято Андрія Первозванного. У ніч на Андрія дівчата ворожать, намагаючись довідатися ім’я нареченого.*)

Гадання на дзеркалах

Полягає гадання в тому, що беруться два великі дзеркала і бажано одного розміру, і ставляться одне навпроти одного. Потім висвітлюються двома свічками, для цього найкраще тримати дзеркало проти висвітленого стінного дзеркала так, щоб зі спрямованого дзеркала в стінному утворився довгий коридор, осяяний вогнями. При цьому дівчина повинна знаходиться в кімнаті одна. І от в кінці кімнати і повинен з’явитися наречений. Зазвичай, дивитися приходиться іноді дуже довго, і побачити можна не тільки нареченого. А і всяку погань, але гра варта того!

Гадання на воді

Лягаючи спати, дівчина говорить: “Хто мій наречений, хто мій ряжений – той пити мені дасть”. І уві сні наречений подасть для дівчини пити та їсти.

Гадання на картах

На ніч дівчата кладуть під подушку чотирьох карткових королів і говорять: “Хто мій наречений, хто мій ряжений – той присниться у сні”. Наречений сниться в сні у вигляді якого-небудь короля.

Гадання на чашках

Треба взяти кілька непрозорих чашок. Розкладіть в них хліб, цибуля, сіль, цукор, кільце, гроші, в одну налийте воду. Тих, то гадає повинно бути стільки, скільки й чашок. Кожен з тих, що зібралися по черзі вибирає чашку з закритими очима. Цибуля – до сліз, хліб – до статку, кільце – до весілля, вода – вас очікує стійке положення, сіль – будьте уважні: найближчим часом вас можуть чекати неприємності. Якщо дісталася чашка з цукром, незабаром вас очікують веселощі. Гроші – станете багатим.

Гадання на книгах

Ворожіння полягає в тому, що береться будь-яка художня книга. Можна, звісно, і якийсь анатомічний атлас взяти для кращого результату. Загадується питання, називається номер сторінки і рядок зверху або знизу. Потім книга відкривається на відповідній сторінці, читається відповідний рядок і приходить щастя.

Гадаємо на нитці

Якщо є бажання дізнатись, хто з присутніх дівчат найшвидше вийде заміж, кожна дівчина бере по нитці однакової довжини і підпалюють її. Чия нитка згорить перша, та й заміж перша вийде. А ось якщо нитка гасне одразу, або на половину – то це не дуже добрий знак.

Гадання на ім’я нареченого

В ніч на 13 грудня покладіть під подушку мішечок із написаними на окремих папірцях чоловічими іменами (11 імен пишіть на свій розсуд, а один папірець залиште порожнім). Вранці, 13 грудня, витягніть один із папірців. Яке ім'я випаде – так і зватимуть майбутнього чоловіка. Якщо Вам дістався пустий папірець, це означає, що ім'я судженого поки що залишиться таємницею.

Гадання за ім’ям прохожого

У ніч з 12 на 13 грудня, напередодні Святого Андрія, вийдіть на вулицю і запитайте ім'я у першого зустрічного, але тільки незнайомого чоловіка. Яке ім'я назве незнайомець - таким буде ім'я Вашого майбутнього нареченого.

Гадання на бажання

У ніч на Святого Андрія візьміть нову коробку сірників, тримайте її в руках і зосередьтеся на своєму бажанні або запитанні, відповідь на яке Ви б хотіли отримати в долі. Потім витягуйте по черзі сірники.

На кожен сірник примовляйте «збудеться», «не збудеться» або «так», «ні». Останній сірник - і буде відповіддю.

Гадання на цибулі

У ніч з 12 на 13 грудня візьміть кілька цибулин, на кожній напишіть ім'я хлопця і помістіть цибулини у воду. Яка цибулина першою проросте, від того й чекайте запрошення заміж.

Гадання з чоботом

Від стіни до порогу дівчина переставляла свій чобіт і примовляла «Молодець, удівець, буду дівувати». Який варіант застане на порозі, те й чекає дівчину найближчого року.