Найбільш сприятливий час обрізки рослин калини - рання весна. Якщо з якоїсь причини не встигли впоратися з цією роботою в період, коли бруньки ще не рушили в ріст, відкладіть її до наступного року. Улітку обрізати калину не варто. Пагони можуть не визріти, і, якщо зима виявиться не зовсім сприятливою (сильні морози, часті відлиги), рослини можуть підмерзнути. Роботи з обрізки додасться.

ФОРМУВАННЯ КУЩА КАЛИНИ

Якщо хочете вирощувати калину кущем, на другий рік після посадки рано навесні коротко (на 2-3 вузла) зріжте всі гілки. Стежте за ростом пагонів. Як тільки довжина їх буде близько 30 см, прищипніть крапки росту. Із бруньок, що пробудилися, виростуть досить сильні пагони. Ось вони й складуть основу куща. Побажаєте, додасте потім ще кілька гілок з порослі і зробите кущ за обсягом таким, який вам хотілося б мати або як дозволить відведена для нього площа.

Якщо бажаєте сформувати дерево, залишіть одне вертикальне стебло. Інші виріжте дощенту. Бічні бруньки в нижній частині залишеного стебла вищипніть, щоб не було розгалуження. Виводити стовбур потрібно два-три роки. Коли він досягне у висоту 1,5-2 м, прищипніть крапку росту. Нехай іде розгалуження. Поросль, що йде із землі, постійно зрізуйте. Інакше замість дерева одержите кущ. Якщо в зоні штамба будуть з'являтися бічні пагони, виламуйте їх відразу, як помітите, або зрізуйте на кільце при весняній обрізці.

ОБРІЗКА КАЛИНИ

Як же робити стрижку чагарнику? Потрібно сказати, що дана ягода не має потреби в частому видаленні пагонів, як багато інших чагарників, тому в більшості випадків вам буде достатньо раз на рік оглядати дерево й видаляти старі, ушкоджені або заражені пагони. Старі пагони можна впізнати за більш темною корою, майже бурою, а захворілі - за чорними або коричневими плямами, ямками, буграми і наростами.

Видаляючи, у верхній частині гілки варто залишити бруньки, з яких підуть бічні паростки. Якщо у вас зовсім молода рослина, яку ви посадили недавно, можна обмежити її ріст нагору, видаливши верхівку, тим самим спровокувавши розширення куща.

Періодично варто вживати підрізування, що омолоджує, тому що через якийсь час гілки перестають давати гарний урожай, погано квітують. Так омолоджувати рослину необхідно раз на три-чотири роки. Коли ж прийде час радикально омолодити кущ, зріжете всі гілки біля основи, а із сильної порослі, що з'явилася, залишите стільки, скільки треба для нового куща. Потім прищіпка, нормування та інші операції, як і на початку формування.

Крім цього, застосовується коригувальне видалення, котре може бути зроблене в будь-який час. При ньому не тільки видаляються хворі пагони, які можуть заразити всю посадку, але й ті, які різко виділяються із загальної форми крони.

Робити ці маніпуляції зручно за допомогою садового інструмента - секатора або ножиць. Інструменти після кожного застосування мають бути очищені за допомогою побутової хімії або спирту, щоб хвороби не поширилися далі і були зведені до мінімуму.

Джерело