Побиття малюка нянею у дитячому садочку в Сарнах набуло резонансу в соціальних мережах. Рівняни обурюються, що така поведінка працівниці закладу неприпустима.



pic

Нагадаємо, 9 грудня Ірина Маслянчук забрала свого сина з дитсадка №6, що в Сарнах із синцем під оком і розбитою губою.

Як повідомив начальник Рівне нського обласного управління освіти Григорій Таргонський, 12 грудня няня написала заяву на звільнення за власним бажанням.

- Вихователь, який залишив дітей з нянею, отримала догану. Наразі мама погодилася повернути хлопчика в цей же дитячий садок, а не переводити в інший, - зазначив Григорій Таргонський.

А факт нанесення легких тілесних ушкоджень малюку тепер розслідують правоохоронці.

- Наразі за ч. 1 ст. 125 ККУ (умисне нанесення легких тілесних ушкоджень) відкрито кримінальне провадження та триває розслідування, проводяться усі необхідні слідчі дії. Вже слідчий допитав маму, свідків інциденту, вихователя і няню. По завершенню розслідування справу скерують до суду. Вихователь закладу може бути притягнутий до відповідальності у вигляді до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року, - додає начальник відділу комунікації ГУ НП в Рівне нській області Галина Сернівка. 

У свою чергу керівник правових програм РОГО КВУ Микола Глотов радить батькам, чиї діти опинилися в схожих ситуаціях, фіксувати як факти побиття, так як і те, що побили малюків саме в дитсадку.

- Це нелегко. Особливо, якщо немає синців. Але я б радив іти з дитиною до психолога, який після спілкування з нею зможе написати, що дитина розповіла про те, де, хто і як її бив. Якщо в батьків на руках буде довідка-характеристика, висновок чи інший документ від психолога, тоді його можна долучити до скарги, яку треба подати директору ДНЗ з вимогою відреагувати. Якщо директор дитсадку не реагує, тоді подавати скаргу варто до органу освіти. Такі дії можуть посприяти тому, що буде проведене службове розслідування і вихователя, який б'є дітей, буде звільнено. Тобто, це буде дисциплінарна відповідальність, - каже Микола Глотов.

Також юрист додає, що можна звертатися і в поліцію.

- Але якщо за результатами огляду медекспертом слідів побоїв на тілі дитини не буде виявлено, то шансів притягнути винних до кримінальної відповідальності практично немає.Також важливо, щоб факти побоїв підтверджувала не одна дитина, а відразу кілька. Якщо батьки постраждалих дітей згуртуються, то буде більше шансів досягнути покарання винної особи. Але завжди краще попередити побиття, аніж боротися з наслідками (фізичними чи психологічними травмами). Для цього достатньо поставити веб-камери в ДНЗ і на території та забезпечити, щоб вони в режимі реального часу передавали картинку із закладу на сайт в мережі Інтернет, доступ до якого матимуть лише батьки дітей. Якщо вони побачать факт побиття, то потім зможуть як свідки про це розповісти. А якщо факти побиття на відео будуть записуватися, то як в управління освіти, так і поліції можна буде надати файл з відеозаписом, - зазначає Микола Глотов.