Іноді день не задається з самого ранку – ви почуваєтесь втомленими, хоч щойно встали з ліжка.

Причиною цьому можуть бути ранкові звички, які дуже шкодять вашій продуктивності. Видання The Independent, опираючись на дослідження, склали список із ранкових звичок, від яких варто позбутись.

Спати 5 хвилин після дзвінка будильника

Чимало хто з нас, почувши ранковий будильник, кілька разів переводить його, щоб відтермінувати прокидання. В цей момент з’являється ілюзія, що нам так прокинутись легше. Проте лікарі кажуть, що це не найкраща ідея. Справа в тому, що, засинаючи, людина вступає в новий цикл сну, який, природно, завершити не зможе. Саме тому ми прокидаємося розбитими і млявими, а не бадьорими і свіжими, як і повинно бути.

Ніжитися під ковдрою

Після того, як ви перевели будильник ще на 5 хвилин – природньо хочеться загорнутись в ковдру і згорнутись в клубочок. Проти психологи рекомендують робити по-іншому: потрібно витягнутися руками і ногами в різні боки. Чим більше ви витягнетесь, тим більший приплив сил відчуєте.

Перевіряти соцмережі і пошту в ліжку

Консультанти з тайм-менеджменту застерігають від такої помилки. Адже перевірка робочої пошти чи месенджерів одразу завантажують вас і псують настрій. Вранці найкраще налаштуватися на виконання однієї-двох найважливіших завдань і не забивати голову інформаційним шумом.

Залишати постіль не заправленою

Така маленька дрібничка має неабиякий вплив на весь день. Заправляючи постіль ви виконуєте маленьку справу, але це налаштовує на продуктивний день. Вчені говорять, що заправляти ліжко – це хороша звичка, і дотримуючись її, ви відчуваєте себе краще і впевненіше.

Одразу пити каву

Між 8 і 9 ранку організм виробляє гормон кортизол, який регулює наш природний добовий цикл, який будить нас вранці і присипляє вночі. Коли виробляється кортизол, ми відчуваємо себе прокинулися і бадьорими. Кофеїн втручається в цей процес і організм з часом починає виробляти менше важливого гормону і більше покладається на каву. Найкраще пити каву трохи пізніше – десь між 10 і 12 годинами ранку, в момент спаду рівня кортизолу.

Вмикати приглушене світло

Деякі люди вважають, що приглушене світло в квартирі вранці – це хороший спосіб плавно перейти від ночі до дня. Але, як пояснюють вчені, наш біологічний годинник чутливий до рівня освітлення. Темрява – це сигнал, що пора спати. Відповідно, і відчути себе бадьорим в темряві неможливо. Щоб по-справжньому прокинутися, нам потрібне яскраве світло.

Не мати чіткого плану дій

Психологи кажуть, що вранці краще дотримуватися певного ритуалу: встали, попили теплої води з лимоном, потім відразу в ванну. Справа в тому, що наш ресурс сили волі вичерпаємо і якщо ви вранці болісно вирішували, що саме і в якій послідовності робити, ви його частково витратили. Краще дотримуватися рутинного розпорядку, не замислюючись, а основні сили і енергію залишити на день.

Будьте в гарному настрої увесь день!!!