Напевно, з кожним таке бувало: даруєш подарунок і тільки потім розумієш, що це був поганий вибір. Що його покладуть абикуди в комору і забудуть або викинуть. Іноді помилка не так очевидна, і ми дізнаємося про неї через роки, коли знаходимо подарунок в запечатаному вигляді в коробці де-небудь на горищі.

Чому так виходить?

Дослідження, проведене Джеффом Галаком, Джуліаном Гіві і Еланор Вільямс, дозволяє припустити, що вибираючи подарунок, ми замислюємося насамперед над тим, як одержувач відреагує на нього, і не дбаємо, чи буде він насправді користуватися цією річчю.

Поганий подарунок може стати великою проблемою. Він може навіть відштовхнути дарувальника і одержувача один від одного, продемонструвати, що ви не розумієте один одного, і це може стати останньою краплею.

Що ж ми робимо не так, і як це виправити? Рішення зводиться до розуміння того, що люди вважають «хорошим подарунком», кажуть дослідники.

«На думку дарувальника, це означає, що подарунок призведе одержувача в захват, вразить, здивує або зворушить, коли він або вона отримає і відкриє його, в той час як для одержувача важливо, щоб подарунком було зручно і приємно користуватися».

Ви можете насолоджуватися захопленням вашої мами, що відкриває коробку з новим 75-дюймовим телевізором, але факт в тому, що їй немає де його поставити, і в подальшому це стане проблемою для неї. З іншого боку, коли ви даруєте новий набір лез для бритви, це не приносить вам особливої радості, але одержувач буде вам вдячний, коли буде ними користуватися.

У схожому дослідженні було виявлено, що коли людям потрібно купити подарунки для великого числа одержувачів, вони частіше вибирають щось швидше унікальне, ніж корисне. Головна причина в тому, що покупці боялися зізнатися, що просто купили однакові подарунки для всіх - навіть якщо люди, яким вони призначаються, ніколи не дізнаються про це.

Крім того, одержувачі зазвичай оцінюють подарунки майже на третину дешевше, ніж їхня реальна ціна. Тому, коли ви невдало вибираєте подарунок, його сумарна грошова і емоційна цінність значно падає.

Як ми можемо уникнути цих помилок?

Для початку подумайте, наскільки корисним ваш подарунок буде в кінцевому підсумку. Великий, дорогий і незвичайний подарунок може бути набагато гірший, ніж простий, порівняно недорогий і навіть нудний, але практичний презент.

По-друге, купуйте подарунки для кожної людини окремо. У дослідженні, де люди вибрали менш корисні подарунки, намагаючись бути унікальними, коли учасників просили купити подарунки для меншого числа людей, це скорочувало розрив в уявленнях про корисність подарунка між дарувальником і одержувачем.

В кінцевому рахунку проблема поганих подарунків зводиться до егоцентризму. Те, що ми хочемо подарувати - не завжди те, що люди хочуть отримати. Ми можемо попрацювати над своїми навичками вибору подарунків, а також спробувати відчути себе в шкурі одержувача і подивитися на подарунок його очима. Завдання не з легких.

Так що веселих свят і удачі в покупці ідеального подарунка. Вона вам явно знадобиться.

Джерело: ТТР