Хоча здійснення житлової забудови в рекреаційних зонах згідно Закону заборонене, небезпека зведення на Пагорбі Слави у Рівному багатоповерхівки наразі залишається. Який забудовник і якими методами добивається прийняття рішення про дозвіл на будівництво, яка участь у цьому міської влади Рівного та учасників АТО – про це на прес-конференції розповіли активісти Громадського руху «Захистимо Рівне».

Спроби здійснення будівництва на Пагорбі Слави розпочалися ще у 2014 році з самовільного захоплення забудовником земельної ділянки на Пагорбі Слави. Й хоча громада Рівного чинила опір таким діям й знесла паркан забудови – наміри забудовника не змінились. Змінились лише методи.

- Після 2014 року ситуація зі спробами затихла аж до 2016 року, коли стало відомо про суди, через які забудовник намагається узаконити начебто існуюче там незавершене будівництво. Міська влада про ці суди широку громадськість не інформувала й наразі суд там триває. В той же час забудовник вирішив використати учасників АТО й в міській раді з’явився проект рішення про виділення земельної ділянки на вул. Київській для ТзОВ «Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівне нщини». Не для громадської організації, не для фізичної особи, а для юридичної особи й без проведення будь-якого конкурсу, - говорить активіст Громадського руху «Захистимо Рівне » Андрій Токарський.

«Ноги» забудовника «ростуть» з «Набережного кварталу» Андрій Токарський розповів, що, як виявилось, за цим ТзОВ стоїть той самий забудовник, який і намагався забудувати ділянку у 2014 році.

- Коли ми завантажили проект рішення з сайту Рівне ради, то побачили у властивостях документу прізвище автора – Олексій Лисюк. Хто уважно слідкував за розслідуваннями щодо незаконних забудов у Рівному, то особа з таким іменем була причетна до таких забудовників як «Набережний квартал», «Ріверсайд», «Шоколад». Вони створювали кооперативи, рівняни купували квартири і автоматично ставали членами кооперативів, через які, забудовник вимагав узаконення будівництв, що здійснювалися з порушеннями. І зараз уже створені 5 кооперативів з назвами «Рівне . Київський 1», «Рівне . Київський 2», «Рівне . Київський 3» і т.д., співзасновником яких є Олексій Лисюк. Створені кооперативи у серпні 2016 року, тобто ми бачимо, що забудовник не мав наміру будувати якийсь пансіонат, а саме багатоквартирний будинок. Це схема, за якою, через кооператив, дане будівництво намагаються узаконити, - говорить Андрій Токарський.

Бійці АТО - інструмент в руках незаконного забудовника

- Забудовник свідомо втягує в схему учасників АТО. Хлопцям пообіцяли дати декілька квартир, які, зважаючи на кількість учасників АТО, проблеми не вирішать. Це лише створить черговий прецедент захоплення міської землі. Самі бійці цього до кінця не розуміють, а також не розуміють, що забудовник їх підштовхує до співучасті у протизаконних діях, - зазначає Андрій Токарський. Учасник АТО й військовий медик Юрій Поліщук додав, що розуміє вимоги бійців щодо виконання владою зобов’язань надання житла, проте наголосив, що не можна допускати використання бійців у інтересах незаконних забудовників.

- Ми прекрасно розуміємо мотивацію хлопців. Вони повернулися з війни і в праві вимагати від держави виконання її зобов’язань. Проте, через те, що не було налагоджено ефективного діалогу між владою і учасниками війни й ситуація була пущена на самотік, цим скористалися певні бізнес-структури, які намагаються втягнути в ситуацію хлопців, які воювали. Просто скористалися їхніми потребами й, як результат, ми отримали те, що зараз відбувається. Ми розуміємо бійців, готові їм допомагати, громада має їм допомагати, й усі ми маємо стати на заваді втягненню бійців у задоволення чиїхось бізнес-інтересів, - говорить Юрій Поліщук.

Пагорб Слави не передбачає забудов, лише обслуговування меморіалу – документ Ще у 2012 році рішенням сесії міської ради земельна ділянка парку Пагорб Слави була передана у постійне користування «Тресту зеленого господарства», де зазначено, що ділянка є рекреаційною зоною. За словами Андрія Токарського, ще одним пунктом цього документу прописано ї цільове призначення – «для обслуговування, капітального ремонту та реконструкції скверу «Дружба»». Проект цього скверу був затверджений ще у 80-х роках і не передбачав здійснення житлової забудови чи розміщення пансіонатів. Передбачено лише обслуговування того, що є в сквері «Дружба».

Відповідальність за можливе будівництво – на представниках міської влади Як наголосив Андрій Токарський, зміна цільового призначення ділянки свідчитиме про те, що влада грає на стороні забудовника.

- Вплинути на те, щоб цього не відбулося, може, в першу чергу, міський голова. Саме він, згідно ЗУ «Про місцеве самоврядування», на відповідній території забезпечує додержання Конституції та Законів України. Тобто, якщо відбувається незаконне будівництво, мер мав зреагувати на незаконні дії. Згідно цього ж закону, він організовує роботу відповідної міської ради та її виконавчого комітету. Тому говорити про те, що мер не знає, які рішення з’являються в раді – теж не можна. Не менш відповідальним є секретар міської ради, адже, згідно Регламенту міської ради, саме секретар організовує підготовку питань, що виносяться на розгляд сесії міськради. Саме йому, також, подаються проекти рішень, які заплановано винести на сесію Рівне ради, саме він їх візує, тому не можна говорити про те, що секретар не обізнаний з тими проектами рішень, які з’являються на сайті Рівне ради. Крім того, відповідальність лежить на депутатах, які проголосують за те чи інше рішення. Кожен, хто буде підтримувати це будівництво і голосувати за нього, повинен усвідомлювати свою персональну відповідальність, - наголошує Андрій Токарський.

Майбутнє парку – місце слави українських Героїв

Волонтер та активіст Олександр Гребенюк, який наголосив що бійці безперечно мають право на отримання житла, але парк Пагорб Слави, має залишитися саме парком, де буде увіковічено подвиг українських Героїв різних часів.

Він запропонував увіковічнити на пагорбі не лише подвиг солдатів Другої світової війни, а й звитяги часів козацької доби, національно-визвольної боротьби УПА та війни сучасної – українсько-російської. - Рівне має велику історію. В нас є цілий меморіал слави. Він орієнтований на ІІ світову війну, але вона в нас була і про неї забувати не треа. Ми пропонуємо зробити там парк Слави, з алеями, присвяченими АТО, Майдану, козакам, УПА... В нас було дуже багато славетних подій, про які наші діти повинні знати. Тим більше, ці діти приходили в «собачий холод» і садили там дерева. Садили алею, яка буде започатковувати алею АТО. І знести й зламати це – неправильно, - каже Олександр Гребенюк.

Волонтер додав, що кожне будівництво у Рівному здійснюється «через відкати, проплати та інші незаконні фінансові вигоди» для певних людей.

- Ось це хлопці АТОшники могли б взяти під контроль і допомогти забудовнику побудувати будинок чесно, і тоді, я впевнений, забудовник не 5 квартир виділить, а набагато більше. Таких схем багато, і це необхідно розворушити, аби отримати те, що пообіцяла їм держава, - зазначив Олександр Гребенюк.

Активісти Громадського Руху «Захистимо Рівне » висловили сподівання, що питання будівництва на Пагорбі Слави на сесію Рівне ради виноситися не буде, а натомість в бюджеті на 2017 рік буде затверджено виділення коштів на реалізацію проекту з відновлення зелених насаджень й облаштування паркової території на Пагорбі Слави, виконання якого передбачене в рамках Громадського бюджету Рівного.

pic

pic