Останні тижні року зазвичай проходять у метушні - люди шукають подарунки, намагаються завершити справи до свята та придбати продукти до святкового столу. Найчастіше у такий період люди схильні до надмірної витрати грошей, помітили спеціалісти з особистих фінансів.

"По-перше, люди психологічно готові до більших витрат. По-друге, Новий рік - це межа свого роду, до неї намагаються відремонтувати зламані речі, зробити обіцяне. А це все тягне за собою зайві гроші. Якщо більш усвідомлено поводитися у цей період, можна заощадити 30 відсотків своїх витрат", - каже спеціаліст із особистих фінансів Олександр Борисов.

Купівля подарунку в останню мить

"Важливо визначитися із 5 ідеями для кожного друга чи члена сім'ї, придивитися на речі в інтернет-магазині й замовити. Купуючи щось похапцем, можна не лише витратити зайві гроші, але й помилитися із подарунком", - каже Олександр. На його думку, критичний час купівлі подарунку - 5 днів до Нового року

Поїздки на таксі

Нерідко у останній тиждень року приходиться їхати на інший кінець міста привітати ділового партнера, лікаря чи знайомого.

"В усіх насичені дні, тому приходиться економити час - замовляти машину. Проте через пробки це псевдоекономія. Доводиться багато часу проводити в салоні машини та й платити більші тарифи, бо перед Новим роком таксисти їх піднімають щонайменше на 10 відсотків", - каже спеціаліст.

Він вважає, що бажано в ці дні раніше прокидатися й користуватися громадським транспортом. Всі поїздки й зустрічі варто планувати заздалегідь.

"Планування в цьому випадку дуже корисне. Так можна уникнути ситуацій, коли в останню мить купуєш подарунок, через це запізнюєшся на зустріч і викидаєш кошти на таксі", - говорить він.

Запаковування подарунків за гроші

Середня вартість упаковки подарунка за габаритами планшета - 30 грн. А матеріалів на нього йде на 2-3 грн. "Варто купити заздалегідь кілька мотків паперу в супермаркеті по 20 гривень кожен і упаковувати їх самому. Це займає менше 10 хвилин навіть в того, хто ніколи таким не займався. Натомість на упаковці 4-5 подарунків можна заощадити більше 100 гривень", - говорить Олександр.

Перевитрати на святковий стіл

У кожній третій сім'ї на новорічний стіл закуповуються у три-чотири етапи. Спочатку купують основні інгредієнти страв. Потім виникає бажання щось докупити. Далі виявляється, що бракує деяких складових для приготування. В останній момент купують щось на солодкий стіл.

"Через такий підхід люди скуповуються у магазинах, які ближче до квартири. А це означає, що переплачують на кожній покупці близько 15 відсотків. Саме така націнка в продуктових, які розміщені в спальних районах. Варто робити закупи централізовано. Їхати для цього на спеціальні бази, оптові ринки чи великі супермаркети", - каже експерт.

Джерело: znaj.ua

Ілюстрація theguardian.com.