Нові тарифи на опалення, версія перша, попередня. У рівненському Теплотранссервісі підготували проект розцінок на теплопостачання, вже завтра його повезуть до Києва. Хоча затверджувати все одно будуть аж до 1-го жовтня - у найліпшому випадку, прогнозують комунальники.

Великe паперове полотно - вщент заповнене цифрами. На ньому фахівці теплотрансевісу прораховували, що ввійде у нові тарифи, і як воно вплине на формування нової ціни на послуги підприємства.

Більше десятка складників з яких найбільші - витрати на паливо - газ 60 відсотків та електроенергію 10 відсотків. Підняття цін на них, кажуть комунальники - основний тягар тарифів. За нинішніми цінами, згідно розрахунків варість опалення та гарячої води зросте від 30 відсотків - якщо буде врахована тільки нова ціна газу до 60 вдісотків - якщо в національній комісії з регулювання енергетики у тарифи внесуть усі економічно обгрунтовані складники. Петро Сергійчук вже переживає - що нові тарифи приведуть до різкого зниження проплати за комунальні послуги. Адже рівняни до нових цін на опалення та гарячу воду не готові.

Люди жаліються, і так платимо більше ніж у Києві. Натомість комунальники роз'яснюють: столиця - на дотаціях. А ось у решти - тарифи залежать від обсягів використання газу. Чим більше тим дешевше.

Тому комунальники і не роблять перерахунків за опалення взимку під час потепління. Бо тоді їм газ обходиться дорожче ніж у напружені холодні дні. Сьогодні, у Теплотранспервісі наперед не загадують. Яким буде опалювальний сезон прогнозувати не беруться. Втім занепокоєні, що число боржнкиків у підприємства зросте. Сьогодні вони винні теплопостачальникам більше 25 мільйноів гривень.