Городники, які практикують органічне землеробство на своїх дачних ділянках, знають не з чуток, яка величезна кількість органіки потрібна в сезон. Тому в них ніщо не пропадає даремно: гнилі деревинки спалюються для одержання попелу, друзки і дрібні гілки відправляються в малинники в якості мульчі, кухонні відходи йдуть у компостну купу тощо.

Цибульна лушпайка

Суха цибульна лушпайка не гниє, не псується, добре зберігається в тканинних або відкритих поліетиленових мішках, тому її легко можна збирати всю зиму. Фітонциди, що містяться в лусочках цибулі, згодом допоможуть боротися зі шкідниками: цибульний настій використовується, наприклад, для обприскування кущів смородини проти попелиць і павутинного кліща або огірків, якщо у них жовтіє листя.

Настоєм цибульної лушпайки можна поливати будь-які культури, щоб підвищити їхню врожайність, особливо корисна ця процедура для томатів.

У цибульній лушпайці відмінно зберігаються коренеплоди: морква, буряк, пастернак, петрушка або селера. Крім того, здрібнена цибульна лушпайка може послужити чудовим мульчуючим матеріалом для грядок з полуницею або суницею. Вона не тільки вдобрює ґрунт і захищає рослини від посухи або перезволоження, вона також відлякує довгоносика - головного шкідника цих ягідних культур.

Луску цибулі рекомендується використовувати при заповненні органікою картопляних гряд: запах гниючої цибулі неприємний для багатьох шкідливих комах, навіть для колорадського жука.

Газети для мульчування

Скільки збирається макулатури у квартирі - не порахувати! Але ж папір - це відмінний матеріал для мульчування. Не викидайте чорно-білі газети й рекламні листівки, вони ще послужать вам навесні вірою і правдою.

Замульчуйте папером землю в малиннику, і ягода віддячить вас відмінним урожаєм. Використовуйте паперову мульчу на грядках з бобовими культурами, викладайте газети в кілька шарів для того, щоб швидше прогріти ґрунт (під паперовою мульчею ґрунт стає теплішим на 3 градуси).

Так само не забувайте, що газети та інші паперові відходи можуть придатися при устрої теплих грядок.

Картопляні очистки

Картопляні очистки - джерело крохмалю, яке так подобається смородині, що її ягоди стають завбільшки з вишню. Хочете одержати відмінний урожай смородини? Не полінуйтеся за зиму насушити картопляної шкірки. Очистки відмінно сохнуть на батареї або просто розкладені в один шар на підвіконні, у сухому вигляді їх найкраще зберігати в тканинних мішках.

Протягом весняно-літнього сезону сухі картопляні очистки можна закопувати під кущі або заварювати їх окропом, охолоджувати й використовувати отриманий відвар для поливу смородини.

Ще картопляні очистки рекомендують використовувати як добриво при посадці капусти й огірків. Для цього сухі очистки розмочують і подрібнюють у кашку. При підготовці лунок "картопляну кашу" закладають на дно, присипають зверху землею, а потім висаджують розсаду.

Яєчна шкаралупа

Зібрати за зиму велику кількість яєчних шкаралупок дуже просто. Спочатку варто трошки підсушити шкаралупу, щоб білок, що залишився усередині, не почав виливати неприємний запах, а потім просто скласти у звичайний поліетиленовий пакет і гарненько подрібнити. Так шкаралупки не будуть займати багато місця, а навесні відправляться на дачу в якості прекрасного органічного добрива, особливо цінного на закислених ґрунтах.

Яєчну шкаралупу зашпаровують під культури, вимогливі до кальцію. Це баклажани, перці, дині й кавуни, буряк.

Здрібнену шкаралупу яєць вносять у пристовбурні кола плодових дерев, особливо вишні, сливи та інших кісточкових, а також закопують під кущами троянд. Якщо кращого застосування яєчним шкаралупкам не знайшлося, їх просто закладають у компост.

Лушпайка гарбузового насіння

Гарбузові насіннячка - один з найкорисніших продуктів харчування. Вони згубні для багатьох паразитів, що живуть в організмі людини, тому їжте більше гарбузових насіннячок, а от лушпайку від них не поспішайте викидати у відро для сміття. Краще скласти її в паперовий пакет і зберегти до весни. Так аматор гарбузових насіннячок за довгу зиму може забезпечити відмінною мульчею цілу грядку з овочами. Можна так само запасати шкаралупки від фісташок і лісових горіхів, сухі стручки арахісу тощо.

Кірки цитрусових

Сушити кірки цитрусових нам не звикати: багато хто любить додавати їх у чай через відмінний неповторний аромат. А ще лимонна, апельсинова й мандаринова шкірка допоможе впоратися з деякими шкідниками, особливо з попелицею.

Існує кілька рецептів корисних настоїв з цитрусових кірок:

- 100 г сухих лимонних кірок залити 1 л води й настоювати в темному місці 3-4 доби;

- 1 кг цитрусових очисток пропустити через м'ясорубку, закласти в 3-х літрову банку, залити водою й настоювати в темряві 5 днів. Сухі кірки варто попередньо замочити. Потім процідити й розвести в пропорції 100 мл настою на 10 літрів води. Можна додати в отриману рідину 40 г господарського мила;

- шкірку 2-х апельсинів залити літром води й витримати тиждень у темному місці. Потім додати трохи рідкого мила і процідити.

Настоєм цитрусових варто обприскати або протерти заражені рослини не менше 2-3 разів.

Використані чай та кава

Найбільш працьовиті та кропіткі садівники не лінуються заготовлювати для користі справи спитий чай і каву. Для цієї мети підходять будь-які чаї, навіть у пакетиках. Головне - добре просушити використану "заварку", щоб вона не покрилася цвіллю при наступному зберіганні.

Спитий чай і каву дуже корисно змішувати із ґрунтом при підготовці землі для розсади. Можна засипати висушені чаїнки в лунки при висаджуванні розсади в ґрунт - вони послужать гарним добривом.

Завареним спитим чаєм підживлюють розсаду овочевих культур. Для готування такого підживлення склянку висушеного чайного листя заливають трьома літрами гарячої води й настоюють 4-5 днів. Потім проціджують і змішують з азотними добривами.

Крім того, спитим чаєм обробляють живці смородини перед посадкою для профілактики зараження бруньковим кліщем. Для цього спитий чай заварюється з розрахунку 2 грами на літр води й настоюється добу. Брати для цієї мети свіжий чай не варто, він може нашкодити. Живці смородини опускають у чайний настій на 3-4 години, потім висаджують у вологий ґрунт.

Джерело