Заключна стадія капітального ремонту або будь косметичний ремонт включає в себе оздоблювальні роботи. В процесі оздоблювальних робіт виникають додаткові ідеї і бажання прикрасити житловий простір сучасними декоративними елементами. Сьогодні одним з популярних прийомів змінити дизайн кімнати є обробка стелі дерев'яними балками.

Вершиною дизайну, безумовно, є стелі з натуральної деревини. Рівень вологості в приміщенні несуттєво впливає на їх конструкцію.

Застосування дерев'яних балок



pic

Дерев'яні стельові балки поділяються на підшивні і несучі. І ті, і інші можуть бути змонтовані таким чином, щоб залишатися відкритими. Несучі балки в разі, якщо вони є в багатоповерховому будинку балками перекриття, відчувають певну навантаження будови, так як розташовуються в просторі між горищем і кімнатою.

Застосування дерев'яних балок багаторівневих стель все ж краще передбачити на общестроительном етапі в період розробки проектної документації (дизайн-проекту), дотримуючись строгу послідовність будівельних робіт, щоб не порушити вже досягнуті результати з оздоблення приміщення. Це дозволить врахувати розташування електрообладнання: електричної проводки, освітлювальних приладів, пристроїв кондиціонування і вентиляції повітря усередині приміщення.

Стельові балки надають житлу якийсь комфорт, вишуканість заміського будови. Такі роботи можуть вимагати значних фінансових вкладень, тому, безумовно, потрібно багато продумати і зважити, щоб не встановити неякісні декоративні елементи.



pic

Відкриті стельові балки



pic

Стельові перекриття у вигляді відкритих балок являють собою колоди найчастіше хвойних дерев'яних порід - ялини, сосни, кедра. Вони ретельно зачищаються і обробляються різними засобами для забезпечення їх довговічності і надання їм сучасного декору. Рідше (через дорожнечу) застосовується і деревина модрини. Крім того, по міцності листяні дерева (крім дуба) поступаються хвойним.



pic

Стельові балки з масиву дуба, незважаючи на високу якість матеріалу, монтувати досить складно: велика довжина і товщина балок призводить до їх розтріскування під час сушіння. Тому підшивні дубові балки виконують в формі коробок з тонких дощок.

Хвойна деревина з часом набуває красивого забарвлення, смола хвойних порід як би «консервує» масив майбутньої балки, продовжуючи термін її служби.

Відкриті балки під старовину виконуються з дорогих дерев'яних порід: червоного, чорного дерева та ін.

Стельовий стиль і дизайн



pic

Вдалий візуальний ефект стелі з балками залежить від обраної конструкції для перекриття. Це може бути варіант як на всю площу стелі, так і на якусь одну його частину.

Головна мета - візуальне сприйняття всього інтер'єру. Балки можуть укладатися «ялинкою», «решіткою» або ін., створюючи кесони на стелі. Паралельно встановлені балки створюють ефект строгості, якоїсь добротності. Вишуканий європейський стиль досягається методом переходу балок зі стелі на стіни.

Декоративні стельові балки в поєднанні з текстилем, каменем, керамікою дозволяють дизайнерам створювати стельові конструкції в різних стилях: сільському, кантрі, еко-стилі, скандинавському, вікторіанському, стилю прованс, середземноморському.

Прийоми укладання балок



pic

Фактурна обробка: створює штучне старіння деревини (дрібні тріщини, виїмки на поверхні балок). Досягається застосуванням спеціальних щіток, захисних складів, грубого стругання.

Вінтажний стиль: штучне старіння деревного матеріалу у поєднанні з фарбою, яка обсипається. Застосовуються фарби, лаки.

Етно-стиль: використання металевих кованих елементів, плетеної мотузки, предметів етносу та ін.

Традиційний стиль: створює відчуття простоти і добротності. Для обробки колод застосовуються олійно-воскові або лакові матеріали, які наносяться на поверхню колод.

Фальш-балки



pic

На дачах або в заміських будинках часто застосовується обробка стелі дерев'яними балками П-подібної форми, які насправді є псевдобалками. Їх ще називають фальш-балками. Пустотілі всередині, досить легкі за вагою, такі балки полегшують роботу по їх монтажу і мають ряд переваг:

Застосування для стель у дуже високих приміщеннях, так як балки кріпляться на монтажних планках або на декоративних металевих кріпленнях.

Маскування електричної проводки.

Можливість вдалого розташування софітів по всій площині балки.

Зручність створення вигляду мансарди (столичної або провінційною) завдяки скатному стелі (переходу балок на стіни).

На дерев'яні пустотілі балки при створенні етнічного стилю наносять штучну різьблення, віньєтки, лампи відкритого типу, на ланцюжках підвісні абажури, кухонні прилади, рамки фотографій, пучки трав і квітів (у вигляді гербарію) і навіть підвісні повітряні крісла чи гойдалки. Будь-яка фантазія надає приміщенню свій неповторний дизайн і оригінальність.

З допомогою фальш-балок можна створити стиль хай-тек, якщо використовувати балки із сталі з обробкою під метал, камінь (наприклад, мармур).

Способи розташування відкритих балок



pic

Розташування балок візуально істотно змінює геометричні параметри приміщення. Балки, встановлені по ширині кімнати, здатні візуально розширити її, а розташовані вздовж кімнати - подовжать її. Балки «решіткою» хрест-навхрест імітують кесонний стеля, який візуально додає кімнаті обсягу. Горищні приміщення зі стелею у вигляді куреня особливо креативно виглядають, якщо висячі стельові балки своїми кінцями кріпляться на стінах, пронизуючи при цьому «виникли на їх шляху колони.



pic

Балки можуть бути встановлені на невелику ділянку стелі над певною зоною - кутовий або центральної, над великим ліжком або кухонними меблями. Одна довга балка може «розділити» приміщення, наприклад, створивши зону обіднього столу і зону барної стійки. Освітлювальна апаратура на балках додасть таким зонам особливий затишок і комфорт. Над зоною кухні до балок можна кріпити всілякі власники і гачки для посуду, фужерів, кошиків і будь начиння. Сучасні лофт-інтер'єри включають прикріплені до балки або недбало накинуті еклектичним проводом елементи низько опущених над столом металевих тарілкових світильників, що також створює затишок і камерність зони, освітленій таким приладом.

Гра кольору



pic

Колір балок може докорінно змінити акцент в дизайні стелі. Наприклад, темні балки (що більш часто зустрічається в сучасному будівництві), виглядають важкими, навіть громіздкими, вносять в інтер'єр свій ритм, графічність, роблячи його твердим, динамічним.

Відкриті балки світлих відтінків виглядають невагомими, безтурботними і спокійними. Особливу прохолоду, свіжість «вносять» в приміщення стельові балки світло-сірого кольору на світлому стелі.



pic

Застосування стельових балок забезпечує ексклюзивність житла, створює в будь-якому приміщенні враження незвичайності і якоїсь таємничості, яка завжди приваблює і дивує. Відкриті балки, так чи інакше, додають затишку, комфорту і відчуття теплого домашнього вогнища.

Фото балок на стелі



pic

pic



pic

pic

pic Джерело:Поради з будівництва

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ