На Рівненщині прокурори реагують на порушення вимог земельного законодавства та захищають землі від неправомірного посягання.

Так, упродовж 2016 року прокуратура пред’явила позовів на захист більше 9 тис га земель вартістю понад 300 млн грн. Вже судами задоволено позовів щодо земель загальною площею 8 тис га вартістю 255 млн грн. Реально за актами приймання-передачі повернуто державі 1,5 тис га земель вартістю майже 30 млн грн. Зокрема, заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави вживались у зв`язку із систематичною несплатою орендної плати за землю, закінченням строків дії дозвільних документів, порушенням вимог законодавства при укладенні відповідних договорів.

За втручання прокуратури розірвано договори оренди у зв`язку з систематичною несплатою орендної плати та повернуто державі 894 га землі на території Березнівського району вартістю близько 8,9 млн грн. За результатами позовної діяльності прокуратури припинено незаконне користування та реально повернуто державі 660 га землі лісового фонду вартістю 20,7 млн грн.

Також задоволено позов прокуратури та зобов’язано недобросовісного орендаря повернути державі 5,6 тис га земель лісового фонду вартістю майже 176 млн грн у зв’язку із порушенням цих земель бурштиновидобутком. На даний час в провадженні судів залишаються на розгляді позови органів прокуратури про повернення ще 919 га земель вартістю майже 40 млн грн.

Окрім цього, упродовж 2016 року під час здійснення прокуратурою представницької діяльності виявлено 13 фактів вчинення кримінальних правопорушень у сфері земельних відносин, у зв’язку з чим розпочаті кримінальні провадження.

Інформує прес-служба прокуратури Рівне нської області.