Зовсім скоро біля сміттєвих контейнерів з’являться гори пожовклих новорічних ялинок. Деякі люди залишають їх біля під’їзду чи навіть викидають у вікно. Після цього окраса вашого будинку опиняється на звалищі або сміттєпереробному заводі.

У європейських країнах утилізація є звичайною практикою, відбувається завжди організовано та безпечно для довкілля. Ялинки спалюють у котельнях, чим забезпечують отоплення будинків. Після свят зелені красуні стають чудовою сировиною для виготовлення меблів, паливних брикетів та навіть дерев’яних ножів для масла.

В США люди здають святкові дерева до центру переробки, де з них виготовляють папір та наповнювачі для котячих туалетів. Також ялинки приймають на фермах та у зоопарках. Їх подрібнюють і додають у корм багатьом парнокопитним тваринам та використовують як підстилку. У Рівному ви теж можете допомогти тваринам, але якщо ваша ялинка ще придатна для цього.

"Ви можете здати ялинку, яка ще не пожовкла та не осипалась. Цьогоріч рівняни не здали жодної", - розповідає директор рівненського зоопарку - Олег Павлюк.

На жаль, у Рівному утилізація не дуже розвинена. Але є ще декілька способів «позбавитись» ялинки з користю, якщо у вас є дача чи заміський будинок:

- мульчування (вкривання поверхні грунту для захисту від пересихання та перегрівання). Деревину потрібно порубати на тріски, а потім цими трісками присипати землю біля рослин в саду чи на городі;

- розпиляйте стовбур та зробіть бордюр навколо клумб. Так ви захистите квіти від шкідників;

- отоплюйте піч або котли на твердому паливі.

Якщо такої можливості нема, то можна покращити імунітет:

- прийміть хвойну ванну (1 кг хвої залити 7-8 л води та кип’ятити 30 хвилин, долити у ванну), яка тонізує та підвищує настрій;

- зробіть омолоджуючу маску (2 столові ложки меду, 2 столові ложки подрібненої хвої та 20 мл соняшникової олії), що допоможе відновити баланс шкіри обличчя;

- випийте соснового чаю (1 столову ложку хвої залити водою та кип’ятити 20 хв, цукор або мед додайте за смаком). Пити цілющий чай маленькими ковтками двічі на день. Він допоможе при простудних захворюваннях та зупинить кашель;

- хвойні віники для лазні добре зміцнюють здоров’я.

Як бачимо, існує чимало варіантів куди подіти новорічну ялинку: затягти її до найближчого смітника чи корисно використати? Вирішувати тільки вам.

pic