(*Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі також має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католики відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак, ці свята мають різні значення.*)

У цей день вранці прийнято ходити до церкви, а після Богослужіння йти на річку до хреста, набирати освячену воду та окунатися.

Існує цікава легенда пов'язана із зануренням хреста у воду. В той момент, як священик занурює хрест у воду, всі чорти та всяка нечиста сила вистрибує з річки і залишається на землі до того часу, аж поки якась із дівчат не прийде на річку прати білизну. Коли брудна білизна опуститься у воду, то разом з нею впірнають у воду і всі чорти, що мерзли на землі. А тому здавна жінки колись не дозволяли своїм невісткам прати білизну на протязі цілого тижня після Водохреща — «щоб більше вигибло нечистої сили від водосвятських морозів».

Повернувшись додому господар повинен все в хаті та в господарстві покропити свяченою водою; потім взяти крейду і намалювати хрести на образах, сволоці, дверях і миснику.

Після здійснення обряду уся родина сідає за стіл. Перед їжею п'ють свячену воду, оскільки вважається, що свячена на Водохреща вода має вживатися на голодний шлунок, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

Здавна освячена йорданська вода вважається за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини. Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі.

І що цікаво незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися.

Проте, щоб свячена вода довго зберігалася все ж потрібно притримуватися деяких правил.А саме: не пити її безпосередньо із посудини, в якій вона знаходиться (аби мікрофлора рота із губ, які торкаються посудини під час ковтання, не потрапила до освяченої води та не зіпсувала її), освячену воду не можна застосовувати для будь-яких побутових потреб. Зберігати її слід поблизу ікон на видному місці в будинку.

На Богоявленську воду сходить особливе Благословення, і в ній починає зберігатися Божественна сила. У цьому вся таємниця хрещенській води. Тому люди, які будуть користуватися нею з благоговінням, дійсно отримають освячення і благодать.

Народні прикмети пов'язані зі святом Водохреща

- Якщо все небо буде похмурим, то всякому хлібу родитися добре; якщо ж тільки на сході - добре вродить жито, на півдні - просо, на півночі - гречка.

- Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай.

- На Богоявлення сніг іде - до урожаю, ясний день - до неврожаю.

- Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

- Якщо вдень випав іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.

- Коли на Водохрещі випав повний місяць - бути великій воді.

- Якщо в цей день зоряна ніч - вродять горіхи і ягоди.

- Йде лапатий сніг - на врожай.

- Якщо похмуро - хліба буде вдосталь.