«Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» розповів про прогнози стосовно розвитку епізоотичної та епідеміологічної ситуації на території Рівненщини на найближчих 6 місяців.

Стосовно такої особливо небезпечної інфекції, як туляремія, згідно з проведеними дослідженнями (а це 232 відловлених в природі мишовидних гризуни, близько 2-х тисяч кліщів та 300 проб води) до 01.07.2017р. прогнозується благополучна епідситуація з невисокою вірогідністю поодиноких захворювань людей.

Інший прогноз щодо лептоспірозу (а це захворювання в останні роки відзначається не тільки тяжкими випадками, але й смертю людей): після двох років відносного затишшя (2015 - і особливо 2016рр.) ми передбачаємо суттєве підвищення захворюваності людей. Враховуючи, що інфекція передається різними шляхами, але насамперед, від гризунів, основний захід профілактики - дератизація, тобто боротьба із гризунами. Кваліфіковані поради і практичні заходи щодо боротьби із гризунами можуть надати працівники підрозділів Рівне нського обласного лабораторного центру МОЗ України в районах і містах області.

Певною мірою неблагополучний прогноз стосується і сказу: за два останні роки реєструється найбільша за останні десятиліття захворюваність на сказ тварин, а в 2014 та в 2016 рр. захворіли і померли двоє людей - вперше за останніх 50 років.

На сказ хворіють усі теплокровні тварини; в минулому році найбільше хворих тварин було серед котів, собак, лисиць. Вперше в історії Рівне нщини виявлено 2 випадки захворювань на сказ кажанів. Висновок один: при будь-яких покусах тварин необхідно звертатись за медичною допомогою, адже це може врятувати життя!

Не можна обійти мовчанням і хворобу Лайма (кліщовий бореліоз), яка виявлена в світі близько 40 років назад, а на Рівне нщині - лише десятиліття. Нині, коли кількість вперше виявлених хворих сягає вже майже 100 на рік зрозуміло, що ця небезпечна, багатосимптомна інфекція, яка передається через покуси кліщів, поширена практично на всій території області. На щастя, своєчасне виявлення цієї підступної хвороби (лабораторна діагностика проводиться в Рівне нському обласному лабораторному центрі) дозволяє уникнути тих тяжких наслідків, які нерідко призводять не тільки до хронічного перебігу хвороби, а й до інвалідності.

Інформує Завідуючий відділенням ОНІ Шуляренко C.В.