(*Ось уже майже двісті років 25 січня виділяється серед великої кількості свят. І це невипадково: у цей день відзначають Тетянин день або День студента.*)

Саме 25 січня, у день великомучениці Тетяни Хрещенської у 1755 році російська імператриця Єлізавета Петрівна створила у Москві університет. Тож свято асоціюється із днем студентства. Студентам взагалі пощастило — вони мають аж два власних свята: 17 листопада — Міжнародний день студента і 25 січня — Тетянин день.

Тривалий час Тетянин день не святкувався. Але вже 25 січня 1991 року в будівлі храму, де все ще знаходився Студентський театр, вперше після довгої перерви з-за тотального атеїзму Святіший Патріарх Алексій відслужив молебень святій Татіані.

Виступаючи в московському університеті в 1992 році, Патріарх висловив побажання відновити університетський храм. Також заявили про те, що непогано було б святкування День Тетяни як у старі часи, молебнем в університетській церкві святої Тетяни.

Свята Тетяна, як свідчить переказ, жила в Римі у II-III століттях, за часів жорстоких гонінь на християн. Її батько, знатний римлянин, таємно сповідував віру в Ісуса Христа і виховав свою дочку в християнському дусі. Вона не вийшла заміж, стала діаконисою і присвятила себе служінню Богові.

З роками змінилися традиції, але не змінилася суть самого свята, воно залишається одним з улюблених днів студентів, причому не тільки українських. Це святковий день для всіх тих, хто незалежно від національності та віку відчуває в собі дух студентства!

Традиції студентів в деяких країнах

Середньовічна Європа

В ті давні часи з одного університетського міста в інший ходили мандрівні студенти, щоб мати можливість слухати лекції різних відомих лекторів. Таких студентів прозвали вагантами.

Німеччина

На початку XX століття найбільшими задираками в цій країні вважалися студенти. З будь-якого приводу і навіть без нього студіозуси могли призначити дуель. Билися студенти на шпагах, як правило, до першої крові. Причому кожен поважаючий себе студент тих часів намагався «отримати» хоч одне таке поранення.

Куба

Шпаргалки (до речі, з польської мови це слово перекладається як «непотрібні папірці») з'явилися, ймовірно, в один час зі студентами.

«Поклади свої знання ближче до серця і подалі від очей екзаменаторів твоїх», - ця міжнародна студентська мудрість, що стосується шпаргалок, особливо актуальна для кубинських студентів. Різні викладачі по-різному ставляться до шпаргалок, але на Кубі учень, що користується шпаргалкою на іспиті, буде негайно відрахований з університету.

У народі кажуть, що цього дня сонце повертає до літа, а зима — до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози — тоді літо буде теплим.

http://ped-kopilka.com.ua/