(*Новий рік за східним календарем не має постійної дати і відзначається щороку по різному. Точний час китайського нового року залежить від Місячного циклу - його зустрічають в перший молодик першого місяця року. Святкування китайського нового року в 2017 році почалося з 28 січня.*)

Традиційно в Китаї в цей час на два тижні ділове життя завмирає - триває свято 15 днів, кожен з яких відрізняється своїми традиціями і звичаями.

1 день

Перший день Китайського Нового року починається з святкової вечері, гучних феєрверків і веселого гуляння. Обов'язково всією сім'єю спалюють бамбукові палички, більш того, вважається, що чим голосніше буде свято, тим щасливіше і радісніше пройде рік. Адже жителі Піднебесної вважають, що шум, сміх і радість відганяють від будинку всю нечисту силу. На столі обов'язково приготовлено багато страв, особливо м'ясних - це і свинина, і в'ялене м'ясо, і китайська ковбаса, а також риба. Після вечері всі зазвичай відправляються в гості. Також в цей день обов'язково необхідно сходити на кладовище до своїх родичів, щоб вшанувати їх пам'ять.

2 день

Другий день китайського нового року починається з молитви - всі члени сім'ї просять здоров'я і щастя своїм близьким, люди похилого віку - довголіття, ділові люди і бізнесмени - процвітання і збагачення. Після чого кожен обов'язково відвідує своїх батьків і бабусь. Дітям дарують подарунки, але це не такі презенти як ми звикли їх бачити, в Китаї прийнято підносити червоні конверти з грошима. Для жебраків другий день свята - це величезна удача, адже вони можуть прийти в гості і попросити їжі і милостиню. Зазвичай китайці намагаються допомогти чим можуть.

3-4 день

Цей період можна назвати святом друзів, адже всі китайці за ці два дні намагаються відвідати всіх товаришів та друзів, щоб привітати. Вони вважають, що цей день необхідно провести з близькими, щоб і в майбутньому році бути разом. З цього періоду всі великі корпорації запускають свою роботу і все поступово повертається у своє русло.

5-6 день

Ці дні присвячені багатству і бізнесу, а тому і інші компанії починають працювати, але виходять на роботу не просто так, а обов'язково запускають феєрверки. А ранок кожного китайця починається з особливої страви, який називається цзяоцзи на вид нагадує українські пельмені.

7 день

Як і другий день свята, так і 7 прийнято починати з молитви і вшанування Бога. Вважається, що в цей день була створена людина. Щоб доходи тільки збільшувалися і бізнес процвітав китайці готують спеціальний салат із сирої риби під назвою «Yusheng».

8-10 дні

Всі китайці вже повертаються на роботу, а вечорами влаштовують невеликі сімейні святкові вечері обов'язково з молитвою, після чого відправляються в храм, щоб запалити особливі курильні свічки. На вечерю кожна господиня готує юаньсяо, які більше схожі на невеликі колобки.

11 день

У Китаї - це день зятя, коли тесть обов'язково влаштовує гучне і найбагатше свято для чоловіка своєї дочки. Кожен батько намагається вшанувати його і влаштувати для нього чудове свято.

12-14 дні

У ці дні всі зайняті підготовкою до найголовнішого свята - свята ліхтарів. Всі купують прикраси, ліхтарі, навіси для ліхтарів і так далі. Всі три дні китайці харчуються тільки корисною їжею і не їдять м'ясо, щоб очистити свій організм від шлаків. Також в ці дні потрібно обов'язково виділити хвилинку, щоб помолитися за процвітання, благополуччя і багатство.

15 - день

У місті зазвичай в цей день влаштовують концерти, театральні вистави, люди з запаленими ліхтарями ходять по площі разом зі своїми сім'ями, а навколо гримлять феєрверки, хлопавки та петарди. На столі зазвичай стоять цзяоцзи і клейкий солодкий рис, ці страви можна також купити і на площі. У Сінгапурі і Малайзії існує цікава і романтична традиція в це свято. Для цього самотні дами на мандарин прикріплюють свій номер телефону, а потім відправляють фрукт по річці. Неодружені чоловіки в свою чергу ловлять ці мандарини, з'їдають його, а після чого дзвонять щоб познайомитися з дамою.

https://ukr.media/