"Дивоквіт вічної молодості і життєздатності подарував хору свою назву"

Коли було створено хор? Розкажіть його історію.. Хор вже існує 57 років, він був створений в 1960 році. Його створив відомий хормейстер - Іван Федорович Корсюк. Невеликий спочатку хоровий гурток поступово перетворився у хоровий колектив, майстерність якого весь час зростає і досить швидко він стає одним з кращих хорів Рівне нщини. На 7-й рік існування хору, коли я закінчував навчання в Рівне нському музичному училищі, прийшла заявка на керівника хору, і мене направили в Будинок культури. У 1968 році я прийняв цей колектив і до сьогодні я разом з ним.

Як набирав популярності колектив на теренах Рівне нщини і не тільки? В 1964 році колектив бере участь у фестивалі, присвяченому 150-річчю з Дня народження Т.Г. Шевченка. Цього ж року хор вперше виступає на республіканському телебаченні і в цьому ж році йому присвоюється почесне звання "народний". Хор є лауреатом багатьох республіканських фестивалів самодіяльного мистецтва. В жовтні 1973 року хор бере участь у звітному концерті самодіяльних колективів Рівне нщини в місті Києві. За ініціативи керівника хор обирає собі назву "Верес", під якою він відомий і сьогодні.



pic

Як видозмінювався колектив від тих часів до сьогодення? Якщо говорити про репертуар, то він звичайно змінювався так, як змінювалася влада в Україні. Коли забороняли колядувати, ми не колядували, або робили це так, щоб на верхах не знали. При Леніну та Сталіну мусили співати про Леніна та Сталіна. При Брежнєву співали про Брежнєва та комуністичну партію. Коли Україна стала незалежною, нам розв'язали руки - ми почали співати, що хочемо, що можемо... Це була і духовна музика, військові та повстанські пісні, народні пісні, колядки, щедрівки. І ми завдячуємо Богу за те, що сьогодні ми можемо співати те, що хочемо і те, що любимо, і те, що подобається людям.

Розкажіть про учасників хору і яка їх кількість у колективі? Учасники хору - робітники, службовці, приватні підприємці. Це люди, які закохані у народний спів і свій вільний час присвячують українській пісні, концертують по містах та селах Рівне нщини. Є серед учасників хору і аматори, які співають у ньому вже 40 років. Ну звичайно в аматорському колективі не може бути сталої кількості учасників. Буває і 45, буває і 35 чоловік... В даний момент у нас співає 33 людини.



pic

За майже 50 років керування хором не виникало бажання змінити чи додати чогось нового, сучасного? Додати щось сучасне, або змінити... Це означає спотворити народну пісню. А наша мета навпаки - наситити людей, голодних на справжню українську пісню. Нещодавно у нас був концерт, і сказати, що це був аншлаг - це нічого не сказати. Запланували ще один концерт. Люди люблять і хочуть слухати народні пісні, адже її справжньої зараз мало. Нашу народну музику треба берегти. Одна Щедрівочка яка популярна стала на весь світ, а вона ж була створена на основі народного мелосу. Такого зараз дуже мало, можна сказати, що фактично немає, тільки збереження, які залишилися нам від нащадків.

Серед сучасних виконавців є й ті, хто використовує у своїй музиці народні інструменти. На Вашу думку, це допоможе зберегти в музиці те народне, що нам залишили предки? Ось це якраз і є гарний шлях збереження. Якщо цьому допомагати і розвивати використання народних інструментів у сучасній музиці - це буде прекрасно. Це також історія нашої України та історія тих, хто створював і розвивав народні інструменти. Насправді це прекрасно, коли народні інструменти доповнюють спів.



pic

В чому секрет успіху Вашого хору на сьогоднішній день, що до Вас на виступи збираються повні зали? Хороший спів люблять і відчувають, про нього потім багато говорять, діляться враженням між собою ті, хто побував на наших виступах, з іншими, хто ще не був. Неодноразово чув і мені особисто говорили, що гарно різні колективи співають, а от для душі, ніхто так не співає, як "Верес". Я по натурі лірик, і не люблю, коли хор кричить. Я весь час направляю хор співати мелодійно, спокійно, щоб голос йшов із середини. В процесі роботи з аматорським хором, я намагаюся навчити їх подавати пісню рівно, не кричучи. Важко навчити аматорів співати душею, але судячи по тому, як до нас йдуть люди, в деякій мірі мені це все таки вдається. А ще на порядок вище у своїй діяльності стали тоді, коли почали співати духовну музику - це гармонія виконавця і слухача. Духовна музика вимагає вслухатися, вспівуватися і відчувати все від початку і до самого кінця.

Ви виступаєте тільки в Рівному чи бували в інших містах, можливо країнах? За роки своєї творчої діяльності хор "Верес" брав участь у міжнародних фольклорних фестивалях в Росії, Вірменії, Білорусі, Польщі, Болгарії, Словаччині. Є лауреатом І Всеукраїнського фестивалю-конкурсу "Український народний спів", який проходив у 1999 році в місті Києві, а у 2006 році на 5 Всеукраїнському фестивалі-конкурсі козацької пісні "Байда" в м. Тернополі посідає почесне 2 місце. Ми об'їздили дуже багато, коли були молодими, і це все було майже при Радянському союзі. Тоді був попит і на це виділялися кошти, також було простіше працюючим людям, яким в той час давали звільнюючі від роботи, бо людина виступала і представляла своє місто. При незалежній Україні, на жаль, це стало дуже важко, попит в рази менший, і на приватних підприємствах до цього вже зовсім інше ставлення.



pic

За п'ятдесят років у Вас самого не виникало бажання залишити цю справу? Ні, не було і не буде. Поки Бог дає мені сили ходити по цьому світі, то заради людей, які мене тримають, я буду займатися музикою. Я неодноразово людям кажу: "Ви живете до тих пір, поки співаєте у хорі". Що таке спів у хорі? Я заставляю їх дихати, а дихання - це кисень, який наповнює наш організм і продовжує нам життя.

Керівник хору "Верес" - заслужений працівник культури України Невірковець Петро Антонович

ДОВІДКА: В репертуарі народного аматорського хору "Верес" народні українські, повстанські, стрілецькі, духовні пісні, а також колядки та щедрівки. Більшість пісень аранжована керівником хору Петром Невірковцем. Хор "Верес" - переможець загальноміського відкритого рейтингу популярності "Гордість міста" в номінації "Кращий хоровий колектив". За вагомий внесок у розвиток та популяризацію української народної пісні керівник хору Петро Невірковець отримав почесне звання заслужений працівник культури України. В 2015 році народний аматорський хор "Верес" міського Будинку культури відзначив своє 55-річчя.