Нині на Рівненщині епізоотична ситуація з африканської чуми свиней благополучна.

Водночас у 2016 році спалахи АЧС реєструвалися майже в усіх регіонах країни, у тому числі й у Рівне нській області. Тому необхідно посилити заходи з протидії виникнення свинячої чуми.

Про це йшлося під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА.

"Рівне нщина – це в першу чергу аграрна область. Вона забезпечує продукцією не тільки місцевих жителів, а й експортує за кордон. Тому питання профілактики вірусних захворювань серед тварин розглядається як питання економічної та продовольчої безпеки", - звернувся заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко до присутніх.

Ігор Тимошенко дав доручення керівникам районів налагодити роботу усіх служб задля недопущення виникнення нових спалахів АЧС.

Так, аби збудник африканської чуми свиней не потрапив на Рівне нщину, у районах потрібно передбачити засоби для облаштування карантинних ветеринарних постів. А це – пересувні вагончики, палатки, дизбар’єри, попереджувальні знаки, паливно-мастильні матеріали.

Також необхідно зарезервувати необхідну дезінфекційну техніку, спеціальний одяг. На ці цілі з місцевих бюджетів Березнівського, Зарічненського, Корецького, Дубенського, Рівне нського, Здолбунівського та Костопільсько вже виділені гроші.

Особливу увагу щодо дотримання біозахисту слід приділити усім свиногосподарствам області. Комплекси необхідно облаштувати санітарними пропускниками, забезпечити дезінфекційними килимками, а обслуговуючий персонал повинен мати спецодяг. Господарники повинні закуповувати свиней за погодженням з ветслужбами, контролювати якість кормів.

Такі вимоги стосуються й індивідуальних власників свиней. В свою чергу лісівники області обстежуватимуть угіддя, аби завчасно виявляти хворих та мертвих тварин. Водночас ветеринари наголосили на необхідності припинення діяльності стихійних ринків. Адже на них реалізується продукція без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях.

При цьому необхідно встановити жорсткий контроль за переміщенням живих свиней та продукції з них. А також не допускати їх переміщення без відповідних ветеринарних документів.

Крім того, необхідно розглянути доцільність створення мобільних груп, які працюватимуть над заходами з ліквідації на недопущення поширення епізоотій.

Інформує прес-служба Рівне нської ОДА.