У лютому земля, незважаючи на низькі температури, починає готуватися до приходу весни. Зовні це майже ніяк не проявляється. Садівники і городники відкривають новий сезон.

Обов’язково відвідайте свою ділянку, щоб перевірити, наскільки надійно рослини захищені від морозів. У цьому місяці вони можуть давати про себе знати, як у ніякому іншому. Подивіться, чи на місці захисне укриття. Зазвичай листя і хмиз на кінець зими можуть бути зміщені вітром. Оновіть шар або на час укрийте рослини джутовыми мішками.

Проведіть роботи по снігозатриманню. Ущільніть сніговий покрив навколо рослин, плодових дерев, декоративних рослин, чагарників. Довше потопчіться по всій ділянці. Це добре ущільнить сніг і збереже його на більш тривалий термін від танення навесні, тобто затримує вологу. Цей захід особливо актуально в малосніжні зими.

Для лютого характерні хуртовини перемежовуються з відлигами. Така погода призводить до налипання величезної кількості снігу на гілках дерев. Саме тому поряд з утрамбовуванням не лінуйтеся струшувати сніг, інакше його надлишок приведе до поломки гілок. До всього іншого, землі він потрібніше: пухкий сніг захистить коріння рослин від виморожування при сильних морозах.

Лютий вважається досить сніговим місяцем, але і в цей час часто бувають ясні дні. Вдень сонце починає вже добре пригрівати. В цей час температура різко збільшується, грунт відтає, а на її поверхні акумулюється вода. Як підсумок – рослини прокидаються і починають рости.

Така погода може простояти до 7-10 днів, а потім знову повертаються холоду, іноді навіть люті морози. На поверхні ґрунту з’являється кірка льоду, що часто веде до неминучої загибелі проростків багаторічників, ягідників, зокрема, суниці, а також квітів.

Внаслідок температурних перепадів дерева страждають від морозобоїн, іноді у них можуть вимерзати нирки, а кора отримує сонячні опіки. За цим необхідно стежити весь лютий. Опіки слід якомога швидше змастити садовим варом. Штамби дерев потрібно заново побілити, якщо стара побілка подекуди обсипалася.

Проведіть зимову обрізку плодових дерев. Робіть це лише під час відлиги. Дана операція навіть при невеликому морозі може пошкодити рослини.

Під кінець місяця зробіть щеплення плодових дерев і живців винограду. Стежте, щоб живцями не змогли поживитися гризуни. Корені з щепленими живцями зберігайте до весни прикопаними в трохи вологий пісок у прохолодному місці. Не допускайте передчасного розкриття нирок. Для цього зберігайте правильну температуру.

Кінець місяця – найкращий час для заготівлі живців. Також перегляньте живці заготовлені восени і додайте трохи води в пісок, де вони перебувають на зберіганні.

Боротьба з гризунами на ділянці

Лютий – час, коли у гризунів підходять до кінця їх їстівні запаси, і вони виходять на пошуки їжі плодові сади. Крім ущільненого снігу, захистити рослини від зайців і мишей можна ялиновим лапником. Якщо стовбури з осені обв’язані лапником, обов’язково перегляньте їх, а при необхідності оновіть захист.

Джерело