Натрапити на шахраїв може будь-хто, новаторство аферистів, як і довірливість громадян, просто вражає. Тому працівники правоохоронних органів постійно закликають населення бути обачним, адже найкращий спосіб боротьби зі злочином – його попередження.

Ось, приміром схема, яку прокрутив злочинець минулого року у м.Острог. Влітку двоє довірливих жінок потрапили на гачок Валентина, який на той час відбував покарання у місцях позбавлення волі. Шахрай телефонував на стаціонарний телефон та шляхом обману, що полягав у повідомленні неправдивої інформації про себе, а також наявністю у нього фінансових проблем, висловлював прохання про передачу йому грошових коштів.

Одна із потерпілих розповіла, що до неї хтось зателефонував і мовив у трубку: «Мені потрібні гроші». Вона запитала: «Хто це?». Але ніхто не відповів. Голос був схожий на голос її знайомого Тараса, тому жінка подумала на нього. Після чого чоловік сказав, що потрапив в ДТП та вдарив дорогий автомобіль і йому терміново потрібні кошти. Потерпіла повірила співрозмовнику і передала певну суму коштів через таксиста. Увечері того ж дня жінка зустрілася із справжнім Тарасом і почала розпитувати, що ж з ним трапилося, тут і все з’ясувалось.

За аналогічною схемою Валентин заволодів коштами ще однієї острожанки. Через незначний проміжок часу аферист знову телефонував іншим жителям області та намагався і в них шахрайським способом отримати кошти. Однак, люди виявилися більш обачливими, що і завадило шахраю отримати «легкі гроші».

Даний злочин було розкрито, проведено досудове розслідування та обвинувальний акт стосовно Валентина скеровано для розгляду по суті. Вироком Острозького районного суду від 23 січня 2017 року чоловіка визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, що передбачені ч.2 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене повторно) та ст.15, ч.2 ст.190 (замах на шахрайство, вчинене повторно) та останнього засуджено до реальної міри покарання у виді позбавлення волі строком на 1 рік і 10 місяців.

Потерпілим задоволено цивільні позови щодо повернення їм коштів.

Інформує Начальник Острозького відділу Здолбунівської місцевої прокуратури Рівне нської області Любов Ковальчук.