Люля-кебабом називають м'ясне блюдо, приготоване на шампурах. Воно особливо популярно на Кавказі, в Середній Азії і Вірменії, де кебаби запікають на розпеченому вугіллі. У Криму блюдо можна зустріти в національної татарської кухні, але готується воно на мангалі.

5 секретів люля-кебаб

Для приготування фаршу використовується жирне м'ясо. У класичному варіанті це баранина, але для сучасної кухні буде актуальніше свинина, яловичина і навіть курятина. Чим більше в м'ясі буде жиру, тим ніжніше вийде блюдо.

М'ясо слід дрібно нарубати ножем, а не перекрутити в м'ясорубці. Так воно збереже більше соку, який забезпечить блюду ніжність і ідеальний смак.

У класичному рецепті в страву не додають яйця. «Клейковини» для підтримки форми ковбасок є баранячий жир і білок м'яса, який виділяється в процесі його підготовки. Щоб м'ясний фарш тримався на шампурах, його дуже довго мнуть і відбивають.

На відміну від інших кавказьких блюд, в рецепті не використовується зелень. А в якості спецій застосовуються лише чорний перець і цибулю. При цьому подають готові кебаби на «подушці» з петрушки, кінзи та інших трав.

Для подачі потрібно підготувати соус для люля-кебаб, рецепт його простий: наріжте цибулю тонкими півкільцями, трохи помніть руками для виділення соку. Засипте порошком барбарису і залийте винним оцтом на 15 хвилин. Потім відіжміть цибулю і посипте їм готові кебаби.

Люля-кебаб зі свинини (класичний рецепт з бараниною, проте в наших господинь популярний вид м`яса - свинина).

Вам будуть потрібні: свинячий фарш або жирна м'якоть – 700 г; сало – 100 г; цибуля – 2 головки; спеції – гілочки кінзи, базилік, коріандр, перець, сіль за смаком; часник – 2 зубки.

Приготування

Очистіть і подрібніть цибулю, часник, кінзу. Перемішайте з фаршем і спеціями. Вимішайте фарш не менше 20 хвилин, збризніть рослинною олією, прикрийте кришкою і залиште на ніч у холодильнику.

З фаршу сформуйте котлетки, нанизайте на шпажки. Обсмажуйте на сковороді або в духовці до рум'яної скоринки, кілька разів перевертаючи.

Джерело