У січні-лютому поточного року фіксується висока захворюваність дитячого контингенту на віруси родини Reoviridae, Caliciviridae, Astroviridae. Серед них домінують ротавірус, вірус Норуол (норавірус) та астровірус.

Висока стійкість даних вірусів у зовнішньому середовищі сприяє розвитку спалахів гастроентеритів, особливо в зимовий період (до 90 %). Джерелом інфекції є хворі з гострою чи безсимптомною формою захворювання. Найчастіше хворіють діти грудного та дошкільного віку.

Основні шляхи передачі: харчовий, водний та контактно-побутовий. Інкубаційний період становить від 24 до 48 год., потім підвищується температура тіла, з’являється пронос та блювота, часто у хворих з’являються катаральні ознаки (нежить, біль у горлі).

Лабораторна діагностика даних вірусів зводиться до дослідження випорожнень і виявлення в них вірусних частинок, а також визначення антигену за допомогою ІФА. Після захворювання організм виробляє короткочасний імунітет до цих вірусів (до 2 місяців). Специфічної терапії при ураженнях даними вірусами не розроблено, зазвичай використовують симптоматичне лікування спрямоване на відновлення водно-сольового балансу.

Для попередження астро-, нора та ротавірусних інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

мити руки перед вживанням їжі, після туалету та приходу з вулиці, це все стосується в першу чергу дітей;

вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково потрібно обробити кип'ятком;

не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках в антисанітарних умовах молочні та м'ясні продукти;

не купувати "з рук" кондитерські кремові вироби, які без належної термічної, обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;

дбайте про чистоту своїх квартир, під'їздів, подвір'я та підвалів.

Якщо у вас хтось захворів на вірусний гастроентерит, то необхідно ретельно слідкувати за гігієною в домашньому осередку. Провести обробку усіх поверхонь з якими мав контакт хворий з використанням хлорвмісних дезінфікуючих засобів. Посуд, іграшки та білизну від хворого витримати в експозиції дезінфікуючого розчину та ретельно вимити та випрати під проточною водою.