В Україні стартує Проект рекультивації земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину. Урядом ухвалене рішення, яке дозволить протягом 5 років відновити ліси.

Про це під час прес-конференції в інформаційному центрі «УНІАН» зазначив голова Рівне нської ОДА Олексій Муляренко.

Разом з керівником Рівне нщини в прес-конференції взяли участь голови Волинської та Житомирської ОДА.

«Нелегальний видобуток бурштину призводить до знищення лісів наших північних районів. За різними оцінками, від 3 до 30 тисяч гектарів постраждалих територій трьох областей вимагають негайного порятунку. В основному – це ліси. Тож прийняття Постанови вирішує головне завдання – відновлення земель лісового фонду», - відзначив Олексій Муляренко.

НАГАДУЄМО: Рада провалила закон про врегулювання видобутку і реалізації бурштину

Відповідно до встановленого порядку, на пошкоджених ділянках лісу буде здійснено довидобуток залишків бурштину, після чого буде проведено комплекс робіт з рекультивації цих територій.

Окрім екологічної проблеми, прийняття Постанови вирішує ще декілька питань.

Це – перший крок до легалізації видобутку бурштину.

Важливо, переконаний голова Рівне нської ОДА, що виконавцями пілотного проекту будуть саме державні підприємства – ДП «Бурштин України» та ДП «Укрбурштин». Завдяки прозорим конкурсам і спрощеній процедурі отримання дозвільної документації під контролем держави буде проведено роботи з рекультивації.

Пріоритет при отриманні підрядів на розвідку, видобуток, переробку бурштину в ювелірну продукцію отримають місцеві громади та компанії, зареєстровані на цих територіях.

Таким чином, Програма рекультивації земель покликана створити нові робочі місця, а це додаткові відрахування до бюджету. Планується, що до 50% прибутку від довидобутку бурштину залишиться у регіонах. Таким чином, реалізація цього Проекту дозволить вже протягом 5 років відновити тисячі гектарів знищених лісів, створить, за попередніми розрахунками, до 10 тисяч робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів складуть до 500 млн гривень на рік.

«На жаль, Постанова не вирішує в цілому питання нелегального видобутку бурштину. Тому, користуючись нагодою, звертаюсь до депутатів Верховної Ради все-таки прийняти такий важливий для держави Закон. Адже для вирішення проблем із нелегальним видобутком бурштину потрібні чіткі та законні «правила гри». І саме таких правил ми очікуємо від парламенту», - резюмував Олексій Муляренко.

Інформує прес-служба Рівне нської ОДА.