Від сьогодні вступив в силу надзвичайний стан в енергетиці. Українцям варто підготуватися до відключень світла. Щоправда, про це попереджатимуть.

Пропонуємо вам кілька порад, які дозволять економити електроенергію.

1. Якщо ви зміните всі лампи в квартирі на енергозберігаючі, зможете заощадити електрику у 4-6 разів.

2. Менше електроенергії витрачати допоможуть начисто вимиті вікна, світлі стіни та чисті, світлі абажури на світильниках. Чиста та світла квартира зекономить 10% електрики.

3. Встановіть сенсорні світильники у коридорі. Тоді світло там вмикатиметься тільки за гострою необхідністю і вимикатиметься автоматично.

4. Користуйтесь бра, торшерами та настільними лампами, щоб не включати центральне освітлення.

5. Кип'ятіть у електрочайнику стільки води, скільки вам необхідно прямо зараз. Не робіть запасів. Так ви витратите менше енергії.

6. Якщо у вас електрична плита, використовуйте для приготування посуд, який чітко відповідає діаметру конфорок. Це зекономить 5-10% енергії.

7. Також не забувайте накривати посуд кришкою — так страва готуватиметься набагато швидше і енергії буде витрачено на 30% менше.

8. Електроплиту можна вимикати на 5-10 хвилин раніше до завершення приготування їжі. У ще гарячому посуді вона сама дійде до потрібного стану.

9. Холодильник не варто ставити поруч з приладами, які нагріваються. Також його відстань від стіни має складати не менше 10-15 см.

10. Регулярно розморожуйте холодильник.

11. Під час прання варто завантажити машинку на дозволений максимум. Також, якщо ви використовуватимете швидке прання при температурі 30-40 градусів – це дозволить зекономити 30-40% електрики.

12. Ще один секрет економії - багатотарифний лічильник. Він рахуватиме витрачену енергію за нічним та денним тарифом. Вночі електрика коштує дешевше, тому частину домашньої роботи, пов’язаної з використанням енергії, можна перенести на ніч. Сума у платіжках може знизитись на 30%.

13. Не забувайте вимикати електроприбори, йдучи з дому. Навіть не працюючий телевізор, увімкнений у розетку, споживає енергію.

Джерело: "Обозреватель"