У Рівненській області мають намір встановити вітрогенератори біля міст Дубно та Вараш, а на Острожчині – запустити міні-гідроелектростанцію.

Проекти з використання енергії вітру готові реалізувати польські інвестори, а зведенням гідроспоруди на річці Збитенка у селі Межиріч Острозького району зацікавилося підприємство з Києва. Як зазначив міський голова Дубна Василь Антонюк, планується встановлення трьох вітряків на найвищій точці міста – Шибиній горі, розташованій неподалік траси Київ – Чоп.

«Поляки зацікавлені генерувати електроенергію і продавати її за «зеленим» тарифом в українську енергосистему, – розповів мер. – Якщо проект запустять у Дубно – інвестори вже приїздили у місто на початку лютого, наступним кроком буде встановлення вітрогенераторів у Вараші».

За словами Василя Антонюка, вітряки забезпечать додаткові надходження у бюджет, а держава отримає альтернативну енергію.

«Такі вітрогенератори працюватимуть і при невеликій швидкості вітру – від 4 м/с, – пояснює він. – Інвестори і раніше цікавилися такими проектами, але можливість їх розвивати з'явилася тільки зараз – на даний момент ми знаходимося на етапі переговорів».

На додачу, у селі Межиріч Острозького району підприємство «Енерджі Вотер» (Київ) хоче збудувати міні-гідроелектростанцію на річці Збитенка.

«Нова ГЕС зможе виробляти 60 кВт/год», – зазначає заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко, додаючи, що проект лише розробляється.

Наразі у Рівне нській області працює дві міні-ГЕС – у селі Хрінники Демидівського району та у смт Млинів.

Про це інформує Build Portal .