Пости обов’язкові для більшості християн, всіх мусульман та юдеїв. В інших релігіях – ця справа добровільна.

27 лютого у православних християн і греко-католиків розпочинається Великий піст, який триватиме до 16 квітня – світлого Христового Воскресіння.

Загалом християни дотримуються чотирьох постів: Пилипового (40-денний піст перед святом Різдва), Великого, Петрового (присвяченого святим рівноапостольним Петру і Павлу) та Успенського (двотижневий піст у серпні на честь Успіння Пресвятої Богородиці).

Найважливішим і найсуворішим у цій ієрархії, звісно, є Великий піст, що передує Великодню. Великим цей піст зветься не тільки через те, що триває аж 40 днів, а й через своє значення в житті кожного православного християнина. Початок Великого посту символізує початок духовної боротьби з гріхами та злими намірами через покаяння, молитви та добрі вчинки.

Заборонені були під час святої Чотиридесятниці статеві стосунки, веселощі й забави. Вельми популярним було в давнину під час посту давати якусь обітницю й суворо її дотримуватися. Дехто взагалі відмовлявся вживати в окремі дні будь-яку їжу, навіть воду, а від Чистого четверга і до Великодня голодували три дні поспіль.

Католики: м’ясо можна, але не в суворі дні, і то один раз на день.

В тому чи іншому вигляді пости є в усіх світових релігіях. У католицькій традиції теж є певна система постів. Як і в православ’ї, у католиків є Великий піст. Водночас віруючі постяться перед П’ятидесятницею, 14 серпня перед Успіням, 31 жовтня перед днем Всіх святих, 24 грудня в переддень Різдва. Головна відмінність католицького Великого посту від православного – обмеження кількості прийомів їжі. Як правило, католикам у дні посту можна їсти все, але один раз на день. У більш суворі дні віруючі відмовляються від м’яса.

Протестанти: постись, коли хочеш і скільки хочеш.

З усіх християнських релігій протестантизм має найбільше течій, в кожній з яких існують певні традиції щодо посту. Однак є й дещо спільне – піст у протестантів не календарний, він не прив’язаний до свят або днів тижня. Як правило, кожен віруючий поститься коли виникає певна потреба – хвороба, важкі життєві ситуації, коли треба прийняти якесь відповідальне рішення або просто укріпитись у вірі. Зазвичай протестантський піст не буває дуже тривалим – декілька днів. І пов’язано це з повним утриманням від їжі.

Мусульмани: вдень молись, вночі – жуй.

Мабуть, найвідоміший з постів – Рамазан або Рамадан – дев’ятий місяць мусульманського місячного календаря. За переказами, саме в цей місяць ангел Джабраїл передав пророку Мухамеду перше з божественних одкровень, які стали основою Корану.

Протягом усього місяця мусульмани дотримуються суворого посту. Проте, постять трохи інакше, ніж це роблять сучасні християни чи іудеї. Під час посту послідовники ісламу відмовляються не тільки, наприклад, від м'яса і яєць, але навіть від огірків і помідорів. Скажімо прямо: мусульмани під час посту взагалі нічого не їдять і навіть не п'ють. Більш того, не вступають у статеві стосунки.

Піст у мусульман триває цілий місяць, але тільки у світлий час доби – з ранкової молитви (намазу) і до вечірнього азана (призову на намаз). Тобто, їсти та пити можна все що завгодно, але тільки вночі.

Час Рамазану в ісламі вважається святом, і тому весь місяць з настанням темряви в будинках віруючих готуються найсмачніші страви. Однак, безумовно, найбільше свято починається із закінченням Рамазану – з солодощами, веселощами і піснями.

Разом з тим, однією з традицій цього священного місяця є паломництво в Мекку. А ще обов’язок кожного мусульманина – зробити до закінчення Рамазану невеликий внесок на користь бідних, щоб і вони могли взяти участь у святкуваннях.

Юдеї: без води та їжі протягом доби

А ось в юдаїзмі існує єдиний пісний день, передбачений Мойсеєвим законом, хоча пізніше були встановлені ще кілька постів. Це Йом Кіпур або Судний день, день покаяння, спокутування гріхів і Вищого суду. Згідно з повір’ям, цього дня Господь судить людину за її минулорічні вчинки і виносить вирок на рік прийдешній. Духовна сутність Йом Кіпур полягає в очищенні душі, покаянні й прощенні.

Протягом доби Йом Кіпур віруючим, так само як і в Шаббат, суворо забороняється працювати, а ще - вмиватися, носити шкіряне взуття, пити та їсти. Послабити піст дозволяється лише вагітним жінкам і важко хворим. Напередодні Йом Кіпура віруючі просять пробачення у близьких та знайомих не тільки за лихі вчинки, але й за слова, адже якщо тобі не пробачили люди, то не пробачить і Бог.

Буддисти: у молодий і повний місяць – без їжі, веселощів та прикрас

В інших в східних релігіях не існує настільки чітко визначених рамок, обов’язкових для всіх постів. Скажімо, в буддизмі, в якому багато різних течій. Одним з найдавніших відомих постів, якого за переказами дотримувався сам Будда є упасатха (фізичне і духовне очищення, приборкання язика, і припинення влади тіла над душею). Віруючі постяться в молодий і повний місяць протягом трьох днів, а також в четверть місяця протягом одного дня. Цей піст починається з досвітніх сутінків і закінчується зі сходом сонця наступного дня. Під час цього посту людина відмовляється від всіх чуттєвих насолод – їжі, веселощів, прикрас.

Мабуть, найтриваліший буддистський піст - Панса, або тримісячний період настання дощів, який дотримуються в основному в Південно-Східній Азії - в Камбоджі, Лаосі, Таїланді та Бірмі. Його традиція сягає корінням часів раннього буддизму, коли ченці, наслідуючи принцип ненасильства, намагалися в цей час не подорожувати і жити на одному місці, побоюючись пошкодити молоді пагони. До тепер вони збираються в монастирях і дають клятву не залишати їх до кінця сезону, дотримуватися самоконтролю і прагнути до знань.

Індуїсти: щодня – новий піст

Одна з найскладніших систем постів є в індуїзмі. Відповідно до цієї релігії кожен день тижня перебуває під заступництвом того чи іншого божества. І в залежності від того дня, який віруючий обрав для посту, змінюються і його умови. Скажімо, якщо ви поститесь у понеділок то обмежуєте себе лише у солі, рисі та сирі. А от у неділю віруючі взагалі відмовляються від їжі.

Тим, хто вклоняються богу Вішну, належить дотримуватися посту в 11-й день після повного місяця і молодика кожного місяця. У ці дні утримуються від їжі і води, проте, існує і більш м’який варіант – утримуються лише від зернових і бобових. Разом з тим, також слід уникати денного сну, гоління, розтирання маслом.

Джерело: ukrinform