27 лютoгo пoчинaєтьcя Вeликий пicт, який тpивaтимe 40 днiв i зaкiнчитьcя y Стpacнy Сyбoтy, 15 квiтня. Строгий піст включає не тільки правильне харчування, але і беззаперечне дотримання всіх священних заповідей. Крім обмежень у їжі, важливим є духовне утримання.

Журналісти rivne1.tv запитали у рівнян, чи будуть вони дотримуватись посту та від чого їм найважче відмовитись.

Вова Гузенко, студент :

"Взагалі не дотримуюсь постів. Якщо людина хоче себе в чомусь обмежити, думаю їй не потрібні для цього певні часові рамки."

Олександр Поліщук, журналіст:

"Посту не дотримуюсь. Не розумію, яким чином моя "грішна душа" буде врятована, якщо я перестану їсти те, що люблю. Я думав, для "спасіння" душі не треба коїти лиха і робити добро, а не перестати їсти молочку, яйця чи м'ясо, і при цьому матюкатися, заздрити ближньому, говорити неправду і так далі. Разом з тим вважаю, що з точки зору розвантаження організму піст дуже доречний. Але я і без нього слідкую за своїм харчуванням, тож для мене ця "доречність" не потрібна. Якби моя воля, я б запропонував влаштувати 40-денний піст на невігластво, заздрість, гординю, марнославство, брехню, ненависть, байдужість і так далі. А не на їжу."

Таня Онищук, студент:

"Я не буду дотримуватись посту тому, що я студент і буду їсти все, що попадеться під руку."

Ілона Мороз, мама в декреті:

"Можливо, і дотримувалася б, але моя малявка хоче їсти. А не поїм ситно і корисно я, то і він буде голодний."

Андрій Цибульський, приватний підприємець:

"В мене не дуже міняється стиль життя під час Великого посту. Можна сказати, що я його не дотримуюсь. Живу за принципом: "Не нашкодь собі і ближньому". І так треба жити не тільки під час посту. Я практично не вживаю алкоголю і взагалі не курю сигарет. Займаюсь спортом в тренажерному залі, тому мені потрібна калорійна їжа, від неї не відмовлюсь. Стосовно думок і вчинків то повторюся, що маю життєві принципи "не нашкодити" і по мірі можливості допомогти людям. В останній тиждень посту, який є найстрогіший, таки з їжею трохи перебиратиму."

Іванна Шепельчук, методист:

"Я дотримуюся. Буду намагатись стільки, скільки зможу. Піст для мене не лише у їжі."

Женя Дивачевський, блогер:

"Я не буду дотримуватись посту, бо не вважаю це правильним і серйозним. Та й загалом до усіх цих заборон відношусь скептично. Людина повинна їсти, а не обмежувати себе в чомусь."

Оля Вакуленко, журналіст:

"Якщо пересічну людину спитати, що таке піст, більшість відповість: це – коли не можна їсти ковбаси. Але ж Істинний піст - це не обмеження в харчуванні. Це ухиляння від зла, угамування язика, відкладання гніву та брехні. Тому що стосується харчування, то ні не дотримуюся, в їжі себе не обмежую. Більше дотримуюся духовно: менше поганих думок, більше хороших вчинків та звісно ж молитися."