Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Життя після жеків


"Дерибан" на мільйони:
як у Рівному чиновники хочуть поділити будинки між "своїми" компаніями
Кум, брат, сват або ж просто друг. Так повелося в Україні і Рівне – не виключення, що у нас усі справи вирішують з тим, з ким не один пуд солі з`їв, ще два вкрав, а третій, як собака кістку, зарив про запас. Тому нагоду кілька мільйонів поділити між своїми не втрачають. А комунальна галузь завжди була, чи не більш ласим шматком для чиновників. Тому нагоди на цьому заробити, схоже, не втрачають і впроваджуючи реформи. Отож, кому вигідно, щоб рівненські багатоповерхівки віддали "потрібним" управителем і як бути мешканцям, щоб їх у черговий раз не "пошили в дурні"? .
Не май 100 гривень, а май бізнес-друзів зятя та підлеглих, яким можна розповісти, що і як потрібно зробити. Результат — непрозорий конкурс на визначення управителів багатоповерхівок, майже 800 будинків, які можуть "подерибанити" між "потрібними" компаніями та рівняни-заручники ситуації, які платитимуть за обслуговування будинків стільки, як вирішать "зверху".
Минулоріч вступив у дію Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Ним передбачається, що всі власники квартир і нежитлових приміщень у багатоповерхівках мають визначити подальшу форму управління своїм будинком. На вибір - створити ОСББ і здійснювати управління самостійно чи замовляти послуги в будь-якої компанії, або ж обрати управителя.
Якщо ж цього не зроблено, то долю таких будинків визначать на відповідному конкурсі, який проведе УЖКГ. Їх виставлять у якості лотів на торги компаніям-управителям. Подейкують, міський голова, чиновники, депутати пролобіювали в склад конкурсної комісії своїх людей, які можуть підтримати «потрібних управителів». А поборотися є за що. Адже щороку рівняни сплачують комунальним компаніям, нині ЖКП, майже 50 мільйонів гривень за комунальні послуги. Та міський голова Рівного запевняє — все чесно і конкурс проведуть прозоро.
В деталі Володимир Хомко не вдається, мовляв, не памятає та уникає конкретики.

- Нині у місті діє біля 8 управляючих компаній, думаю вони захочуть брати участь у конкурсі на визначення управителів у багатоквартирних будинках. Зараз готують лоти. По 20-30 лотів. Я думаю у найближчих 2-3 тижні буде конкурс. Лоти формуватися будуть що разом із великими хорошими будинками будуть і погані, гуртожитки, меншої кількості поверхів тощо, щоб всі лоти були рівноцінні, - додає він.

Чесно подеребанять між своїми, переконані активісти. Вважають, що конкурсний комітет, котрий визначатиме, якій компанії який будинок віддати сформований непрозоро. Крім чиновників, долю будинків вирішуватимуть і депутати Рівне нської міськради. Адже "у мутній воді завжди краще ловити рибу", каже стосовно роботи міськвиконкому експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.

- Міська влада Рівного ніколи не була зацікавлена працювати прозоро в комунальній галузі. Це неодноразово чиновники показували своїми діями. Зараз, ми бачимо, що конкурсний комітет про визначення управителів багатоквартирних будинків, переважно, складається із працівників міськвиконкому. Це в той час, як сам конкурсний комітет і формує правила відбору тощо. А це свідчить, що міська влада просто зацікавлена, щоб переможцями конкурсу стали потрібні їм управителі. Підозрюю, що на ринок будуть заводитися "свої" управляючі компанії. Адже зараз, перед ліквідацією ЖКП, їм підвищують тарифи. Питання, для чого? А робитися це може для того, щоб управляючі компанії могли надавати послуги вже за підвищеними тарифами. Більше того, договір із управителем підписуватиме міська влада, а послуги він надаватиме мешканцям і вони ж за це платитимуть, не маючи ніякого впливу на його роботу та формування тарифу. А далі міська влада самоусувається і не несе ніякої відповідальності за свої дії. Якщо мешканці не хочуть для себе таких перспектив, то вони мають провести збори і або самим обрати собі управителя, або ж створити ОСББ, - зазначає Сергій Пінчук

Цікава ситуація і з представниками громадських організацій, що увійшли до складу конкурсного комітету. Маловідомі ще й деякі з них мають відношення до партій.. і того ж міського голови. Безсумнівно чесний результат — виграють свої, й гадати не треба, переконані активісти. Як?
У свою чергу представник ГМ "ОПОРА" Андрій Токарський додав, що нині міська влада використовує й пасивність мешканців, а коли вже прийде платіжка, то тоді вони зрозуміють, що в них новий управитель.

- І коли це станеться, це будуть сотні обурених рівнян, які не зрозуміють, чому їх обслуговує вже не "жек", а якийсь управитель. Тоді небажання влади включати в процес рівнян спровокує чимало супротиву, - пояснює він.

А керівник ГО "Рада голів ОСББ" Роман Алексійчук вважає, що Рівне нський міськвиконком не чує громадськості щодо питань прозорості та відкритості.

- Одним із підтверджень цьому є проведення конкурсу щодо визначення управителів багатоквартирних будинків. Я думаю, якщо через конкурс пройдуть непорядні управителі, то квартплата може зрости в рази, бо менше, ніж за 2 гривні отримувати будинки не рентабельно, - каже він.

А от чимало відомих управляючих компаній чомусь взагалі не хочуть брати участь у цьому конкурсі. Наприклад, коли активіст Роман Сидорчук це запропонував польській компанії - там відмовилися навідріз.

- Це буде непрозоро і швидше за все ми програємо - ось так бізнес відповів, - додає він.

Схоже, не дарма. Адже управителів із потрібними навиками у Рівному фактично немає. Більшість місцевих, інформацію про які можна знайти у відкритому доступі, засновані нещодавно і досвіду управління будинками у них мало. Або ж вони повязані з членами конкурсного комітету.
З деякими компаніями повязують мера Рівного Володимира Хомка, а точніше його зятя Романа Артуньяна з огляду на інформацію із єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Він спільно з кількома фізичним особами є засновником обслуговуючого кооперативу "ЖБК"Соборний", який перебуває у стані припинення, але здобув скандальну репутацію через арешт одного з засновників, громадянина Російської Федерації Фарида Салахутдінова. Одним із засновників кооперативу, його керівником та ліквідатором є заступник начальника міського управління капітального будівництва Василь Гайчук, а за сумісництвом і підлеглим мера.




А в депутата-радикала Романа Стасюка, який є членом конкурсного комітету, може бути конфлікт інтересів, якщо комунальна компанія «Арм Еко», засновником якої він був більше 10 років, братиме участь у конкурсі. Ще один радикал - начальник ЖКП «Західне» Микола Тарасюк був засновником управляючої компанії «Західна». Також на території його ЖКП випливла ще одна управляюча - «Єврокомунсервіс».
Є й потенційні компанії повязані з "Укропом". А саме екс-кандидат на виборах до Черкаської міськради Юрій Кубрицький минулоріч став начальником рівненського ЖКП «Сонячне». Також він співзасновник «Управляючої компанії «Сонячне», яка зареєстрована за адресою цього ЖКП. Тут же зареєстрована і управляюча «Рівне нська служба утримання будинків». Її директор був керівником черкаської «Служби управління будинками», у структурах якої і працював Юрій Кубрицький. Збіг?
Також участь у конкурсі можуть взяти «Перша рівненська управляюча компанія», «Друга рівненська управляюча компанія», «Чистота і порядок», «Пічніч», «Комфортний дім», «Рівне спецбудінвест» та інші. Тому вже зараз є підстави вважати, що принаймні 7 учасників конкурсної комісії можуть мати потенційний конфлікт інтересів при голосуванні. Про це вони будуть зобов'язані повідомити і відмовитися в наданні свого голосу, інакше - це корупція.

А страждатимуть від такого "чесного" поділу будинків мешканці. Адже платити за послуги їм.

- Відповідно є думка, що якщо прийдуть ті управителі які за цим непрозорим способом отримають будинки розмір квартплати виросте ….. утримувати будтинок менше ніж за 2 гривні фактично нерентабельно, - зазначає Роман Алексійчук.

Є ризики, що й майно ЖКП, у тому числі й техніку, можуть віддати в оренду «своїм» управляючим компаніям. Принаймні такі проекти рішень вже опубліковані на сайті Рівне нської міськради.

Як бути ж мешканцям? На роздуми залишилося трохи більше місяця. На вибір — створити ОСББ, або ж передати будинок на обслуговування управляючій компанії. Якщо рівняни цього не зроблять, вже з березня таким будинкам чиновники призначать управителя самі.
А нині процес списання будинків із балансу ЖКП та створення ОСББ у Рівному триває. Тим часом голова інформаційно-аналітичного центру "Іnfo-light", депутат міськради Назарій Поліщук спеціально для "Рівне 1" розробив карту багатоповерхівок міста. За її допомогою можна дізнатися, який будинок, яку форму власності має, знайшовши його на мапі.

Вікторія Ричко



К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: