В інфекційне відділення Костопільської ЦРЛ госпіталізовано 6 дітей ясельної групи ДНЗ № 3 «Сонечко». У всіх дітей діагноз гострий гастроентероколіт ротавірусної етіології середньої важкості. Захворілі - діти віком від 3 до 4 років.

У дітей відмічалась підвищена температура тіла, блювота, пронос, явища загальної інтоксикації. Всім постраждалим в умовах стаціонару надається необхідний обсяг медичної допомоги відповідно до клінічних протоколів.

Спеціалістами Костопільського міжрайонного відділу ДУ «Рівне нський ОЛЦ МОЗ України», з метою локалізації вогнища, проводиться весь комплекс протиепідемічних та профілактичних заходів. Проведена заключна дезінфекція та генеральне прибирання приміщень.

За дітьми в ДНЗ № 3, які контактували із захворілими, встановлений медичний нагляд.

Джерело збудника інфекції, основна причина спалаху та обставини, що сприяли виникненню спалаху встановлюються. Нагадуємо, що в цей період року є характерним для збільшення захворюваності на ротавірусну інфекції.

Для попередження ротавірусних інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил: • мити руки перед вживанням їжі, після туалету та приходу з вулиці, все це стосується в першу чергу дітей; • вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково потрібно обробити кип'ятком; • не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках, в антисанітарних умовах молочні та м'ясні продукти; • не купувати "з рук" кондитерські кремові вироби, які без належної термічної обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів; • дбайте про чистоту своїх квартир.

Якщо у вас хтось захворів на вірусний гастроентерит, то необхідно ретельно слідкувати за гігієною в домашньому осередку. Потрібно провести обробку усіх поверхонь, з якими мав контакт хворий, із використанням хлорвмісних дезінфікуючих засобів. Посуд, іграшки та білизну від хворого слід витримати в експозиції дезінфікуючого розчину та ретельно вимити та випрати під проточною водою.

Інформує завідувач відділом епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб Віктор Мороз.