Березень - місяць самий контрастний через погодні умови. У північних регіонах навесні ще й "не пахне", А в південних - вже цвітуть примули, крокуси. Протягом короткого часу погода може змінюватися кардинально, від майже літнього тепла до тріскучого морозу. Всі роботи, пов`язані з рослинами, безпосередньо залежать від температури повітря.

Знищення зимуючих шкідників

Ще не пізно зібрати з дерев муміфіковані плоди, обрізати пошкоджені борошнистою росою верхівки гілок агрусу і смородини, видалити яйцекладки і сплетення павутини, прибрати з черешні і вишні всохлі гілки з листям.

До розпускання бруньок можна обробити сад 3% -им розчином нітрофену. Таким обприскуванням буде знищена велика частина зимуючих шкідників.

Грунт під кущами і деревами бажано вистелити щільним шаром перегною, гною або прілого соломи. Шкідників буде вкрай складно вибратися на поверхню, та й суперечки патогенних грибків будуть поховані.

Захистити дерева від перезимували в грунті шкідників можна закріпленням на стовбурах ловчих поясів.

Муміфіковані плоди з дерев необхідно зібрати і спалити.

Лікування пошкоджень кори дерев

Після сходу снігу необхідно ретельно оглянути стовбури дерев, особливо молодих, на предмет пошкоджень. Всі виявлені рани слід замазати садовим варом або сумішшю глини і коров`яку в співвідношенні 4: 1. Бажано ці місця обернути плівкою в кілька шарів.

Весняне сонце в денний час і заморозки вночі можуть привести до утворення тріщин, тому зі зняттям обв`язки зі стовбурів дерев поспішати не потрібно.

Утворилися на старих деревах дупла слід закрити. Для цього їх очищають від мертвої деревини, дезінфікують мідним або залізним купоросом (3% -им) і заливають цементним розчином з цегляної крихтою.

Дупла в стовбурах дерев необхідно закладати.

Захист від грибкових хвороб

До розпускання бруньок обприскування дерев і чагарників 4% -им розчином мідного купоросу захистить від грибкових захворювань. Того ж ефекту можна домогтися обливши плодові кущі і посадки суниці гарячою водою (приблизно 60 ° С).

Обрізка, формування, щеплення і перещеплення

У березні це найважливіша робота, починати яку можна і при незначних мінусових температурах. День слід вибрати погожий, без опадів. Зрізи відразу замазуйте варом або олійною фарбою. Щоб уникнути інфікування спорами патогенних грибків.

Підтримуйте плодові дерева і чагарники в встановлених для них обсягах, обмежуйте в висоту і ширину, не допускайте занадто сильного розростання.

Звільнення від укриттів

Щоб уникнути підпрівання кори, приберіть зайвий грунт з саджанців в прикопи.

Вкриті на зиму малозімостойкі культури (троянди, гортензії, виноград і т.п.) відкривайте поступово. Спочатку забезпечте провітрювання, потім зніміть плівку і лише до кінця місяця повністю зніміть укриття.

Можна малоцінні сорти дерев прищепити в крону держак більш привабливого сорту. Чим раніше будуть проведені ці операції, тим вище ймовірність зрощення з підщепою.

Побілка та очищення стовбурів

Стовбури скелетні гілки необхідно очистити від відмерлої кори, лишайників і мохів. Обов`язково стеліть плівку (або щось ще), щоб мати можливість все зібрати і спалити.

Побілку стовбурів і скелетних гілок дорослих дерев слід оновити.

Посадка саджанців і живців

Затягувати з посадкою заготовлених з зими живців не варто. Чим раніше висадіть, тим краще будуть результати. В кінці місяця можна висаджувати саджанці дерев і чагарників.

Підживлення

Плодовий сад бажано підгодувати в березні. Процедуру краще провести в 2 прийоми: після відтавання грунту і в період розпускання бруньок. Без забивання в грунт можна вносити селітру (10 г на 1 кв.м. під кроною). Сульфат амонію (18-20 г / кв.м) і сечовину (7-8 г / кв.м) потрібно закласти в грунт граблями.

Майте на увазі, що селітру і сечовину не варто вносити перед і одразу після дощу, тому що вони легко розчиняються і просочаться вглиб, можливо, нижче залягання коренів.

Що робити не слід?

Чи не втоптувати сніг під кронами дерев, такі рекомендації нерідкі для відтягування періоду цвітіння. Коренева система в такому випадку дійсно почне працювати пізніше, але надземна частина оживе, а харчування і вологи отримувати не буде. В результаті рослини можуть навіть загинути від фізіологічного розладу. В першу чергу це відноситься до яблунь, кизилу, агрусу.

Джерело