Для голів об’єднаних територіальних громад Рівненщини презентували Концепцію децентралізації в культурі.

Радник Міністра культури Ірина Френдель, яка є координатором сектору Культури проектного офісу секторальної децентралізації, розповіла про основні цілі реформи.

«Мета Концепції – забезпечення прав громадян на отримання якісних та доступних послуг у сфері культури. Має бути сформовано Мінімальний культурний кошик для кожного. Для цього необхідно забезпечити професійне надання послуг і створити належну інфраструктуру, - зазначила Ірина Френдель.

Щодо оцінювання результатів реформи, то серед них мають бути - зниження злочинності в ОТГ, збільшення кількості дітей, які відвідують заклади культури, а також оплата послуг та кількість створених робочих місць в галузі.

Присутня на заході заступник голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко зазначила, що зараз необхідно налаштувати свої відносини з ОТГ так, щоб найбільше зберегти мережу і кадри, аби надавати якісні послуги та виховувати у молоді необхідні цінності.

Крім того, радник Міністра звернула увагу на попередній розподіл закладів культури за рівнями підпорядкування. «Реформа передбачає три рівні розподілу повноважень: центральний – на рівні держави, регіональний – на рівні області та базовий – ОТГ та міста обласного значення. Базовий рівень передбачає створення мультикомплексів – центрів розвитку громад з розташуванням бібліотек-філій, клубів, ІТ-просторів», - додала Ірина Френдель.

Тим часом на Рівне нщині вже є позитивний досвід таких перетворень, як-то публічно-шкільні бібліотеки та культурно-дозвіллеєві комплекси. І він може бути прикладом для інших областей.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.