Напередодні 65-ї річниці з дня загибелі видатного українського діяча та митця Ніла Хасевича у Костопільському краєзнавчому музеї презентували виставку картин.

Мистецькі твори, представлені на ній, – це роботи молодих художників, учасників Всеукраїнського пленеру, що відбувся у рамках форуму «Українське державництво в образотворчому мистецтві на прикладі Ніла Хасевича».

Організатором заходу стала Рівне нська ОДА за підтримки Міністерства молоді і спорту України.

Художники із Львівщини, Черкащини, Полтавщини, Тернопільщини, Буковини, Закарпаття, Рівного та Дніпра ділилися своїми дослідженнями щодо маловідомих сторінок діяльності графіка – уродженця Рівне нщини.

На презентацію експозиції запросили учнів Дюксенської школи району.

Саме в цьому селі народився видатний діяч. Дітям розповіли історію життя та загибелі Ніла Хасевича. Крім того, присутні вшанували ще одного борця за волю України – Валерія Опанасюка, учасника Революції Гідності. Сучасний Герой також є уродженцем села Дюксин.

Як розповів Дюксинський сільський голова Микола Романюк, раніше про Ніла Хасевича люди говорили лише пошепком. «Лише з початку незалежної України односельчани почали діставати фотографії Ніла із-за ікон. Сьогодні пам'ять про нього оновлена та передаватиметься з покоління в покоління, із забуття – у вічність», - зазначив Микола Романюк.

За словами заступника начальника управління у справах молоді і спорту Рівне нської ОДА Наталії Чигир, подібні заходи, спрямовані на формування в молоді національно-патріотичної позиції, будуть ініціюватись обласною адміністрацією і надалі.

pic



pic



pic



pic

За матеріалами Рівне нської ОДА.