Дублянки із штучного матеріалу – досить поширений сучасний вид одягу. Як і інші речі для повсякденного носіння вони можуть піддаватися досить сильним забрудненням. Перед власниками штучних дублянок часто постає питання: чи можна прати дані вироби та як це зробити, щоб не зіпсується улюблена річ?

Особливості догляду

Штучний матеріал, який використовують для виготовлення верхнього одягу, більш невибагливий, ніж натуральний. Сучасні виробники випускають вироби, які не бояться вологи і добре переносять процес очищення. Завдяки особливостям матеріалу, штучну дублянку можна випрати без особливих труднощів в домашніх умовах.

Для того щоб дізнатися, чи можна прати виріб в пральній машинці або можливе тільки ручне прання, зверніть увагу на ярличок з інструкціями фірми - виробника. На ньому ви знайдете інформацію про те, як доглядати за дублянкою: тип очищення, температурний режим, можливість віджиму і т. д.

Перед тим як приступити до прання виробу, уважно вивчіть рекомендації на етикетці. Інакше ви ризикуєте зіпсувати його! Виробник може вказати три типи чищення для дублянки зі штучного матеріалу:

- прання ручним способом;

- машинне прання (з віджиманням або без);

- хімічна чистка.

Якщо машинне прання штучного верхнього одягу дозволене, переконайтеся, чи можна віджимати у центрифузі. При можливості машинного віджиму він проводиться тільки на низьких обертах.

У тому випадку, якщо виробник забороняє прати дану річ в пральній машинці, ви можете досить легко випрати річ вручну в домашніх умовах. Для цього потрібно дотримуватися нескладних правил по очищенню вироба.

Зазвичай рекомендується прати речі з штучного матеріалу при температурі не більше 30 градусів, щоб покриття не деформувалося. Для прання в домашніх умовах використовуйте спеціальні миючі засоби для шкіри або замші з низьким рівнем піноутворення. Як правило, вони випускаються у вигляді гелю або рідини.

Не використовуйте для прання звичайний пральний порошок! Він може залишати розводи на поверхні дублянки. Також не можна застосовувати для чищення штучних виробів відбілювачі та засоби, які містять хлор. Якщо ви не змогли знайти спеціальний очисник для шкіри, можете скористатися іншим засобами. Це може бути будь-м'який миючий засіб, наприклад, рідке мило.

Замочувати перед процесом прання штучну дублянку не можна, так як це призведе до її деформації. У тому випадку, якщо на виробі є невеликі плями можна спробувати видалити їх локально, щоб не прати всю річ цілком.

Як випрати вручну дублянку?

Перед тим як приступати до процесу очищення верхнього одягу зі штучного матеріалу в домашніх умовах, їйого потрібно підготувати. Якщо виріб має довгий ворс, його слід попередньо очистити від забруднень. Ворс можна пропилососити з використанням м'якої щітки на невеликій потужності.

Якщо хутро має сильні забруднення, обережно почистіть ці ділянки губкою, змоченою в мильному розчині. Намагайтеся сильно не мочити дані ділянки щоб уникнути псування хутра. Обробіть їх мильною піною, потім акуратно видаліть залишки вологою губкою. Дочекайтеся висихання ворсу і розчешіть його. Після цього можна перейти безпосередньо до прання дублянки. Річ краще розкласти на підлозі або інший рівній поверхні. Також її можна повісити на плічки і так прати. В ємність з теплою водою налийте трохи миючого засобу і розчиніть до отримання однорідної консистенції. Візьміть м'яку губку або тканину і змочіть в розчині. Обережно протирайте поверхню дублянки послідовно, згори вниз.

Не рекомендується обробляти виріб, застосовуючи надмірний тиск, щоб не пошкодити покриття. Намагайтеся не мочити річ занадто сильно, щоб волога не потрапила на хутро. Забруднені ділянки злегка потріть мильною піною до усунення плям.

Після того як ви провели обробку всієї поверхні, видаліть залишки миючого засобу. Для цього наберіть в ємність чисту воду і акуратно протріть поверхню вологою губкою. Ретельно змийте всі сліди засобу, щоб на дублянці не залишилися розводи.



pic

Машинне прання

У тому випадку, коли виробник дозволяє прати штучну дублянку в пральній машинці, зробити це в домашніх умовах дуже просто. Перед тим як завантажити річ у барабан, очистіть кишені від сторонніх предметів, зніміть з поверхні декоративні елементи (брошки, шпильки тощо).

Влийте у відсік для порошку рідкий миючий засіб або гель. Регулятор поставте на делікатний режим (або ручний) і включіть. Температура прання встановлюється на 30 градусів. Якщо дозволений машинний віджим, проводьте його на низьких обертах.

У тому разі, коли виробник не рекомендує віджимати річ у центрифузі, дістаньте дублянку з барабана після закінчення прання і акуратно відіжміть вручну. Повісьте виріб на плічки і дайте стекти воді. Після цього видаліть надлишки вологи за допомогою великого махрового рушника.

Ні в якому разі не вичавлюйте річ, перекручуючи її. Ви можете пошкодити покриття дублянки.

Сушка виробу

Для того щоб правильно висушити річ з штучного матеріалу в домашніх умовах, необхідно слідувати деяким правилам. Повісьте дублянку на вішалку з широкими плічками і акуратно розправте.

Виріб потрібно сушити при кімнатній температурі на відстані від будь-якої нагрівальної техніки. Також не можна використовувати вентилятори і фени. У літній час можна просушити одяг на відкритому повітрі. При цьому стежте, щоб сонячні промені не потрапляли на поверхню, це викличе псування виробу.

Після повного висихання речі добре прочешіть хутро гребінцем із широкими зубцями. В кінці рекомендується обробити дублянку спеціальними водовідштовхувальними засобами для шкіри або замші.

Видалення плям

Якщо на дублянці є брудні ділянки, плями жиру і т. д., перед пранням потрібно видалити їх. Добре прибирають різні забруднення такі натуральні засоби, як крохмаль, тальк, борошно. Вони відмінно вбирають жир і бруд, виступаючи в якості абсорбенту.

Нанесіть деяку кількість порошку на пляму, злегка втріть в покриття і залиште на кілька хвилин. Потім струсіть засіб з дублянки і почистіть це місце щіточкою.

Можна видалити плями з штучного покриття в домашніх умовах за допомогою гліцерину. Змішайте його з нашатирним спиртом в рівних пропорціях і протріть пляму губкою, змоченою в цьому розчині. Після зникнення плями промийте ділянку чистою водою.

Для того щоб ваша дублянка довго зберігала красивий зовнішній вигляд, своєчасно усувайте отримані забруднення. Регулярно очищайте матеріал від пилу та інших речовин за допомогою пилососа або вологої тканини. Це допоможе запобігти накопиченню бруду на поверхні виробу.

Джерело