13 березня групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій було знешкоджено чотири боєприпаса часів Другої світової війни, що були виявлені у двох населених пунктах Рівненського району.

У першому випадку, два вибухонебезпечних предмета були виявлені у приватному господарстві села Грушвиця. Власниця обійстя під час садівництва дерев, викопала два металевих предмети ззовні дуже схожих на бойові гранати.

Піротехніки ДСНС, що прибули на місце виклику, ідентифікували їх, як ручну гранату РГ-42 та ручну протитанкову гранату РПГ-40. При додатковому обстеженні території, саперами було виявлено ще один артилерійський снаряд калібром 85 мм. Варто додати, що дані артефакти минулої війни були радянського виробництва, перебували у бойовому стані та несли реальну загрозу для людей, адже радіус уражання при детонуванні сягнув би до 700 метрів.

У другому випадку, піротехнічним підрозділом ДСНС була знешкоджена одна граната РГД-33, що була виявлена поблизу села Зоря на автотрасі під час патрулювання нарядом патрульної поліції. Боєприпас знаходився на відстані десяти метрів від автозаправної станції. Радіус ураження даної гранати становив до 25 метрів.

У зв’язку з потеплінням та проведенням громадянами земляних робіт на власних присадибних ділянках, почастішали випадки виявлення вибухонебезпечних минулих війн. Рятувальники Головного управління ДСНС України у Рівне нській області звертаються до краян із застереженнями. У разі виявлення підозрілих, металевих, предметів ззовні схожих на боєприпаси у жодному разі не брати їх в руки, не переносити, не кидати у вогнище, не намагатися розібрати чи розпиляти і тим паче не здавати на металобрухт. Зателефонуйте та повідомте про знахідку за номерами «101» або «102»

pic

Інформує прес-служба ДСНС України у Рівне нській області.