Дізнайтеся які документи потрібні для оформлення податкової знижки на навчання, та який розмір нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не підлягає оподаткуванню ПДФО.

Громадянин здавав у минулому році квартиру. Як оподатковується дохід, отриманий таким квартироздавачем?

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) регламентується пунктом 170.1 статті 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).Громадянину, який надає житло в найм, необхідно прийти до податкової інспекції не пізніше 30 квітня 2017 року та за результатами звітного 2016 року надати податкову декларацію про майновий стан та доходи.

Дохід, отриманий від здачі в найм майна буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Які документи потрібні для оформлення податкової знижки на навчання?

Згідно з пп.14.1.170 п.14.1 ст.14 ПКУ, податкова знижка на навчання для фізичної особи, яка не є суб’єктом господарювання - це сума, підтверджена відповідними документами про витрати платника податку, які він поніс у минулому звітному році на оплату навчання в середньо-спеціальних та вищих навчальних закладах.

Дану суму може отримати сам студент або його родич першого ступеня споріднення, який отримує офіційну заробітну плату.

Перелік документів для оформлення податкової знижки на навчання:

- копія паспорта (1, 2 і сторінка реєстрації);

- копія ІПН (ідентифікаційний номер);

- копія свідоцтва про шлюб / копія свідоцтва про народження дитини в тому випадку, якщо податкова декларація подається чоловіком або родичами;

- довідку від навчального закладу з відомостями, з яких слідують дані про період навчання студента;

- копія всіх квитанцій, які свідчать про сплату внесків / платежів;

- довідку про доходи (оригінал) за звітний рік за спеціальною формою для оформлення податкової знижки. Якщо платник працював у звітному році в декількох організаціях (одночасно або в різні періоди), то довідки про доходи необхідно взяти в кожній з них;

- номер поточного рахунку в банку (номер картки);

Декларацію про доходи і майновий стан щодо розрахунку суми податкової знижки можна подати до кінця поточного року

Який розмір нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Відповідно до п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 розд. IV ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2016 році – 1930 грн., у 2017 році – 2240 грн.).

Положення п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Чи може фізична особа - платник єдиного податку використовувати кошти з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності

Фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами для власних потреб з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення господарської діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Чи можна включити до податкової знижки суму процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом?

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними документами.

Зокрема платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом (пп.166.3.1 п.166.3. ст.166 ПКУ)

На яку податкову соціальну пільгу та при якому граничному доході у вигляді заробітної плати фізична особа має право зменшувати дохід у вигляді заробітної плати від одного роботодавця?

У 2017 році «звичайна» податкова соціальна пільга дорівнює 800,00 грн. при граничному доході 2240,00 гривень.

Для застосування податкової соціальної пільги працівник подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги та документи, що підтверджують таке право.

Заява про застосування пільги подається у довільній формі.