На рахунку 40-річної жительки Житомирської області близько десятка шахрайств, і своєї вини не заперечує. Каже, діяла за вказівкою «невідомого», який телефонував їй із місць позбавлення волі. Тепер жінці і самій загрожує три роки за ґратами.

Гастролерка із Бердичева з початку 2017 року видурила з довірливих рівнян 22 700 гривень, 250 доларів США та близько десятка золотих виробів.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Так, 23 січня, на стаціонарний телефон 78-річної рівнянки пролунав дзвінок. Невідомий чоловік по той бік слухавки представився слідчим і повідомив, що син жінки у поліції і за його звільнення потрібно заплатити кругленьку суму. За 15 хвилин у двері пенсіонерки постукала зловмисниця, яка й прихопила з собою три тисячі гривень, 250 доларів США та ювелірні вироби.

В аналогічний спосіб вона ошукала ще п’ятьох жителів обласного центру. Жертвами шахрайки ставали особи похилого віку від 49 до 86 років.

Сама аферистка пояснює, що отримувала вказівки від невідомого чоловіка, який телефонував їй на мобільний та називав адреси, на які слід їхати за грішми. Отримані злочинними шляхом кошти, вона відразу перераховувала на вказані ним мобільний та особисті рахунки.

Із її слів, чоловік телефонував їй з місць позбавлення волі, адже той часто передавав вітання від далекого родича рівнянки, який перебуває за ґратами. Пояснює, що «куратор» часто вдавався до шантажу та знав подробиці особистого життя, тому ніколи не відмовляла незнайомцю.

Відомо також, що правоохоронці Житомирщини вже повідомили жінці про підозру у вчиненні шахрайства за частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України. Уночі 25 січня її затримали з грішми безпосередньо після скоєння шахрайства відносно 75-річної житомирянки.

Суд обрав їй міру запобіжного заходу у виді домашнього арешту. Та це не завадило їй піти на чергові злочини на території Рівного.

Наразі поліцейські перевіряють інформацію щодо причетності затриманої до інших злочинів, та встановлюють усіх осіб причетних до злочину.

Поліцейські застерігають і радять громадянам:

1. Не реагувати на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками поліції і вимагають грошей за свої «послуги».

2. Не довіряти на слово незнайомцям, які телефонують на мобільний чи стаціонарний телефони. Перед тим, як почати панікувати, поставте якомога більше запитань людині, що з вами спілкується. Іноді достатньо лише одного запитання - «У яке місто до вас телефонують?», аби співрозмовник по той бік слухавки завершив діалог.

4. Не поспішайте перераховувати гроші на вказаний номер або віддавати їх особі, яка за них прийде - усе це різновиди вдало вибудованої схеми. Скажіть, що, аби зібрати необхідну суму, потрібно хоча б кілька хвилин. Використайте цей час, аби зв'язатися зі своїми близькими та порадитись із кимось із знайомих і розібратися у ситуації.

5. Зазвичай шахраї давлять на психіку. Аби втримати емоції під контролем, приберіть слухавку від вуха і порахуйте до десяти. Після цього усе почуте сприйматиметься з більш холодною головою.

Якщо ви отримали такий дзвінок відразу повідомляйте на спецлінію «102».

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівне нської області.