Фахівці радять для початку розібратися, чи усе в порядку з вашою подушкою. Якщо ви постійно підкладаєте свою руку під голову або під подушку - значить, вона для вас низька. У вас вранці болить шия, а плечі німіють? Значить, вам не підходять твердість або висота вашої нічної помічниці.

Що потрібно враховувати під час вибору подушки:

- Ширину ваших плечей. Ідеальний варіант, коли висота подушки і ширина плечей однакові.

- У якій позі ви спите. Якщо волієте лежати на боці, потрібна подушка більш тверда. А ось якщо на животі – м‘яка. Середня твердість підійде для сплячих на спині.

- Твердість матраца. Чим м'якший ваш матрац, тим нижчою має бути подушка.

При всіх достоїнствах натуральних наповнювачів дитині краще купити синтетичну подушку. Вона не викликає алергії, витримує часті прання, а тому є більш гігієнічною.

Дітвора любить кидатися подушками. Часто діти підкладають їх і під спину, щоб пограти на планшеті або почитати. Тому при виборі важливо перевірити, наскільки добре подушка тримає й відновлює форму.

Незважаючи на екологічність, не всі натуральні наповнювачі підходять алергикам.

Пух та перо

Такі наповнювачі добре регулюють теплообмін, пропускають повітря, що забезпечує комфорт під час сну. Пухова подушка легко відновлює форму. Чим більше пера, тим подушка більш тверда. Сучасні "пуховички" мають три камери: середина заповнена кінчиками пір'я, що забезпечує пружність, а у двох зовнішніх камерах - пух, що надає м'якість.

Мінус: Сприятливе середовище для розмноження пильових і пір'яних кліщів, грибків. Такі подушки протипоказані алергикам. Вимагають спеціального догляду: регулярної просушки раз на рік, хімічного чищення. Недовговічні: після п'яти років служби перо починає руйнуватися).

Овеча й верблюжа вовна

Такий наповнювач вологостійкий, гігроскопічний, повітропроникний, не накопичує пил, добре проводить тепло. Улітку на такій подушці не задушливо, а взимку - не холодно. Вовняні волокна мають природну звивистість - а значить, подушка прослужить довго.

Мінус: Якщо вовна виявиться неякісною, вона швидко зваляється. Не підходить алергикам і астматикам. Не можна прати в машині, потрібне хімічне чищення.

Натуральний шовк

Подушки гіпоалергенні, не звалюються та дуже м'які. Їх наповнюють невагомим полотном, отриманим з коконів шовковичного шовкопряда. Іноді для збільшення твердості додають силіконове волокно.

Мінус: Висока ціна.

Лузга гречки

Подушка з цим наповнювачем легко приймає контури шиї та голови, впливає на шкіру. Тому її можна віднести до ортопедичної.

Мінус: До її твердості та шурхоту не так просто звикнути. Щоб у луззі не заводилися комахи, виробники використовують для протрави хімікати, вміст яких нібито "не перевищує норму". Максимальний термін служби - три роки: лузга за цей час перетворюється на пил.

Бамбукове волокно

Регулює вологість, має охолодний, антиалергенний, антибактеріальний ефект. Можна прати в машині в режимі "делікатне прання".

Мінус: Всідається: періодично варто збивати.

Натуральний латекс

Довговічний: подушка прослужить до двох десятків років, залишаючись м'якою і пружною. Допускається делікатне прання.

Мінус: Порівняно висока вартість подушки.

Ортопедична анатомічна подушка

Поліпшити самопочуття допоможе ортопедична анатомічна подушка. Її відмінність від звичайної - це два напіввалики, які знімають напругу з м'язів шиї та плечей. До неї, щоправда, доведеться звикати приблизно тиждень.

Мінус: незручно лежати на боці.

В ідеалі потилиця має зовсім трохи підніматися над нижньою частиною тіла. При цьому голова не повинна завалюватися занадто низько. Тому оптимальна висота подушки, коли на ній не лежать, - 5-9 сантиметрів. Для широкоплечих людей, наприклад чоловіка, - 14-17 сантиметрів.

На подушці вище 17 сантиметрів рекомендується спати тим, хто страждає хронічним бронхітом, бронхоектазією, пневмосклерозом та іншими проблемами з диханням. Піднявши верхню частину тіла вище, ви полегшите собі життя.

Джерело