Хліб українці називають «святим», «Божим даром», «батьком», «годувальником», «головою», «розпорядником». Без хліба в Україні не обходиться жодна важлива подія. В обрядах та звичаях хліб символізує життя.

Шана до хліба закріпилась у народних звичаях українців. На покуті під образами, що здавна в хаті вважалася священним місцем, завжди лежала на столі покрита рушником паляниця.

Кожен шматочок хліба з'їдали повністю, не залишаючи куснів, щоб силу не залишити. Хліб не можна викидати у сміття, навіть хлібні крихти слід зібрати у долоню і з'їсти, або ж віддати худобі чи птиці. Знайдений на дорозі окраєць хліба потрібно обтрусити і покласти на високому місці для пташок. Коли випадково кусень хліба упаде на підлогу, селяни його піднімають і цілують — перепрошують, у хліба ж бо ніжки короткі, впаде зі столу і може ніколи більше туди не повернутися. Про хліб не можна казати, що він поганий, він може бути лише невипечений, глевкий, сирий, підгорілий, зачерствілий.

Хліб – символ життя. Він з давніх-давен у великій пошані в народі. Недаремно у молитві до бога «Отче наш…» люди, як великої милостині, просили не позбавити їх хліба, бо він не просто основа життя.

Тому в Україні він здавна був і залишається учасником багатьох народних свят. З ним благословляли молодих на щасливе життя, вітали матір з новонародженим, з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей, вперше входили в нову хату, проводжали в останній шлях. Як бачимо, хліб супроводжує нас з початку і до кінця життя. Також він був послом миру та дружби між народами, залишається їм і нині.

З хлібом на вишитому рушнику наші предки йшли навіть оглядати поле, сіяти й збирати жнива. Найкращу жницю квітчали вінком з колосків, а потім ще сплітали вінок, урочисто несли його в село до двору господарів, клали його на хліб, з яким господарі вітали женців. Дуже шанували перший сніп як символ врожаю. Саме з нього робили весільний коровай.

На святого Маковія народ вшановує його символом – святими хлібом та маком. Цей день дуже важливий, бо тоді освячували хліб нового врожаю. Люди набирали у вузлики різнотрав’я й несли до церкви святити, а, посвятивши, висипали у зерно – «щоб Бог родив гарний хліб».

На Спаса в церкві святили груші, яблука, мед, калачі з борошна нового врожаю і обжинкові вінки.

В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику – то найвища ознака гостинності народу.

Цікаві рецепти випікання хліба

1. Житній хліб



pic

Інгридієнти: 4 скл. житнього борошна (520 г), 2 ч. л. розпушувача (рецепт тут ),1 ч.л. соди, 1 ч.л. солі, 60 г вершкового масла або олії, 4 курячі яйця, 2 скл. кефіру (можна кисле молоко), 3 ст.л. меду (у кого алергія мед можна замінити на цукор).

Приготування. Змішати борошно, розпушувач, соду, аніс і сіль. Додати розм'якшене масло або олію. В окремому посуді виделкою збити яйця, додати кефір і мед. Швидко перемішати обидві суміші, покласти у форму для хліба, формою пару раз стукнути по столу (для розподілу повітря, так написано в рецепті). Пекти при 180 градусах у попередньо розігрітій духовці 45 - 55 хвилин. Час випікання залежить від форми та вашої духовки. Готовність перевіряємо шпажкою, щоб тісто не прилипало.

2. Білий хліб з травами на чаї

Інгридієнти: 250 мл завареного зеленого чаю, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка цукру, 10 г дріжджів, 200 г пшеничного борошна, 50 г вівсяних пластівців, 200 г борошна, сухий розмарин, сухий солодкий перець, мелений чорний перець.

Приготування. Замісити тісто з усіх інгредієнтів. Тісто треба вимішувати не менше 20-30 хвилин до утворення однорідної і липкого колобка. Даємо тісту хвилин 10 відпочити і знову місимо його руками протягом 10-20 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним.

Після замісу залишаємо тісто підніматися на 1-2 години, поки воно не збільшиться в 3 рази. Для цього кладемо його в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. Можна скористатися духовкою: поки вимішується тісто, нагріти її до 100 градусів, а потім відправити туди тісто, вимкнути духовку і залишити в закритій духовій шафі на 2 години. За цей час тісто встигне піднятися. Випікаємо в духовці, нагрітій до 220 градусів 10 хвилин, потім зменшуємо до 180 градусів і ще випікаємо 30 хвилин. Потім даємо відпочити хлібу 10 хвилин при кімнатній температурі.

3. Пісний гарбузовий хліб



pic

Інгредієнти: гарбузове пюре – 250 г, пшеничне борошно – 360 г, сіль – 0,5 ч.ложки, відвар з гарбуза – 50 мл, сухі дріжджі – 1,5 ч.ложки.

Приготування. У відерко засипаємо дріжджі , борошно та сіль. Додаємо охолоджене гарбузове пюре та відвар з гарбуза. Випікаємо в режимі «основний», розмір буханця «середній» та середній рівень просмаження скоринки. Можна додати декілька ложок гарбузового насіння. По завершенні випічки даємо хлібчику ще зо 5-10 хвилин і дістаємо з пічки. Цей смачний і надзвичайно яскравий буханець пасуватиме і до посту, т.я. не містить олії, молока та яєць.