(*Багатьом відомо, що Єврейська Пасха носить назву Песах. Але при цьому далеко не всі знають про те, що означає назва цього іудейського свята. Число єврейської Пасхи 2017 випадає на 11 квітня, саме в цей день, після заходу сонця, всі юдеї світу почнуть відзначати це свято.*)

Песах, або Пасха – це величезне свято у євреїв. Іудейське свято Песах, або Пасха, є більш старим святом, ніж Християнська Пасха, і має зовсім інше значення. Євреї відзначали цей день задовго до народження Ісуса Христа, а точніше з середини 13 століття до нашої ери, вважається, що саме тоді пророк Мойсей вивів єврейський народ з Єгипту.

Незважаючи на велике розходження, як Християнська, так і Єврейська Пасха є великими святами. Є у них і дещо загальне, Песах, як і Великдень не має однієї дати.

Цікаво те, що святкування цього єврейського свята триває протягом тижня. Незважаючи на те, що Песах триває протягом 7 днів, євреї відпочивають у перший і останній день великоднього періоду. А в останній день святкування, у всіх синагогах влаштовуються церемонії в пам’ять про перехід євреями Червоного моря.

За тиждень до першого дня Песах в будинку починається генеральне прибирання, а так само знищуються всі продукти, які були приготовані шляхом бродіння або сквашування (вино, вода, хліб і так далі).

За традицією перед початком Єврейської Пасхи глава сім’ї повинен обійти будинок зі свічкою, при цьому читаючи молитву, і тільки після цього вся родина сідає за святковий стіл і починається трапеза.

Величезне значення має і святкова вечеря, називається вона седер. Перед трапезою обов’язково читають пагоду (єврейське письмо про те, як народ залишав Єгипет). Під час цього, кожен сидить за столом, повинен випити чотири чаші найкращого вина, діти в цей час п’ють виноградний сік.

На столі обов’язково має бути спеціальна страва під назвою кеар, на яку господиня дому розкладає символічні продукти: варене яйце; баранину на кісточці; будь-який весняний овоч, найчастіше використовують картоплю.



pic

Так само на столі, обов’язково повинен бути присутнім пісний хліб – маца. За легендами, саме його євреї їли в часи рабства. Під час Великодня за єврейським календарем на столі також повинна бути гірка зелень (базилік, перець, салат) яка символізується з важкістю праці єврейського народу. А під час їжі зелень вмочують у солону воду, яка є символом сліз і моря, яке євреї перетнули, коли пішли з Єгипту під проводом Мойсея.

В останній день святкового тижня, згідно Торі – релігійного закону іудаїзму, також забороняється працювати. В цей день віруючі відзначають знаменну біблійну подію – перехід Мойсея і єврейського народу через Червоне море. Нагадаємо, щоб врятуватися від переслідування армії фараона, пророк звершив молитву, і морські води розступилися перед ним. По дну морському він перевів народ на іншій берег, а єгиптян котрі погналися за ними поглинула морська безодня.

У сьомий день Песаха багато євреїв відправляються до водойм, а коли таких поблизу немає, то навіть до фонтанів, і читають там про подію або здійснюють «Пісню морю», яку співала пророчиця Маріям, коли євреї благополучно здійснили перехід по дну морському.

І, незважаючи на те, що єврейська, християнська Пасха мають абсолютно різні історії, все ж є в них і загальні риси. Такі як багатий стіл з безліччю страв, молитви і навіть те, що святкова трапеза починається тільки після заходу сонця.