З приходом теплих весняних днів клопоту у садівників і городників додається. З чого почати і чим закінчити навіть досвідчені городники часто губляться, а що тут говорити про початківців.

У квітні можна продовжувати робити обрізку плодових чагарників і дерев, але зробити це потрібно на початку місяця. Дерева обприскують від паразитів.

Саме в квітні до появи бруньок робиться щеплення дерев. Також можна викласти картоплю на яровизацию.

Якщо весна настала рано і снігу вже повністю відтанули, можна починати висаджувати однорічні рослини. Це повинні бути сорти, які не бояться холодів. Інші квіти висаджують в ящики на розсаду.

На початку місяця для вирощування розсади сіють насіння капусти середньої і пізньої стиглості. Якщо на ділянці є рослини, які ховалися на зиму, то їх можна відкривати. Робиться це не різко, рослини повинні адаптуватися до сонця. Тому прибирати укриття потрібно на кілька годин, бажано в похмуру погоду, потім потроху давати можливість побути на сонці. Повністю прибрати укриття можна, коли набухнуть бруньки.

Деяка розсада вже може почати витягатися. Їй можна допомогти і перенести ящик на більш освітлену ділянку, до того ж це буде служити загартуванням. Розсаду можна починати обприскувати від шкідників.

Далі на передбачуване місце посадки овочів можна покласти плівку. Вона буде затримувати вологу і сприяти прискореному зростанню бур`янів. До моменту висаджування рослин ці бур`яни буде простіше виявити і видалити. Через пару тижнів можна підгодувати плодові чагарники і дерева, як раз починають розпускатися квітки. У цей час ще не пізно займатися щепленням дерев.

В кінці місяця у відкритий грунт можна висівати насіння наступних культур: цибуля-севок, редис, салат, ріпа, кріп, петрушка, морква.

Коли грунт повністю відтане, його можна буде прорихлити, так буде довше зберігатися волога. Квітень - час для підготовки відводків агрусу і смородини. Якщо є саджанці чагарників і дерев, то пізніше квітня їх вже не висаджують.

Заздалегідь потрібно підготувати димові шашки, сіно або суху траву. Вони стануть в нагоді для захисту плодових дерев від можливих заморозків.

Під первоцвіти і цибулинні культури вносять азотні добрива. Перед цим прибираються опале листя і млява трава. Ще не почалася спекотна погода і волога тримається в землі, висаджуються кореневища і цибулини.

У квітні формуємо обрізку декоративних рослин. З обрізаних гілок можна отримати нові рослини. Для цього живці встановлюють у вологий грунт і накривають плівкою або пляшкою.

Джерело