(*Мохер*) - це пряжа з вовни ангорських кіз. Речі з нього дуже приємні на дотик, при цьому вони теплі та легкі. Одяг з такої пряжі належить до делікатного, і вимагає до себе відповідного відношення.

Небажаним є використання прального порошку; краще, якщо це буде спеціальний рідкий засіб для прання вовняних речей, підійде й м'який шампунь. Засоби для прання не потрібно лити безпосередньо на одяг, необхідно спочатку приготувати мильний розчин.

Речі з мохеру не вимагають замочування. Прати їх треба окремо навіть одну від одної, вивернувши навиворіт. Бажане ручне прання, при якому варто уникати тертя й викручування виробу.

Щоб мохер не звалявся, у воду для прання варто додати 1 ст. ложку гліцерину. Старі речі, що звалялися, можна спробувати реанімувати, замочивши в 10 л води з 3 ст. ложками нашатирного спирту, 2 ст. ложками горілки й 1 ст. ложкою скипидару.

Щоб речі з мохеру довго зберігали свої фарби, у воду для полоскання радять додавати в невеликих кількостях оцет або лимонну кислоту. Пожвавити блиск допоможуть 1-2 ст. ложки гліцерину.

Віджимають, загорнувши в махровий рушник і злегка притискають. Виріб ще у вологому стані акуратно розчісують щіткою. Рушники міняють, поки річ не висохне. Сушать вироби при кімнатній температурі, подалі від яскравого сонячного світла.



як прати речі з мохеру

При необхідності, вироби з мохеру можна випрати в автоматичній машині, вибравши делікатний режим прання для вовни (у цьому випадку відбувається прання в прохолодній воді). Засіб для прання має відповідати виробу, переважнішим є рідкий мийний засіб. Обов'язково використовувати мішок для прання (продається в магазинах побутової хімії і госпмагах). Не завадить і додавання невеликої кількості гліцерину.

Хімічне чищення зношує мохерові речі, тому не варто ним зловживати. Взагалі потрібно пам'ятати, що дані вироби дуже делікатні, і вік їхнього ношення досить короткий.

Як доглядати?

Купивши річ з мохеру, спочатку повісьте її на плічках у ванній і напустіть трохи гарячої пари. Від неї всі складочки та прим'ята вовна розправляться;

- для зберігання використовуйте м'які вішалки;

- частіше провітрюйте речі й шафи, у яких зберігаються вироби з мохеру.

Джерело