Речовини, що містяться в засобах побутової хімії, можуть бути досить небезпечні як для дорослих, так і для дітей і, тим більше, для тих, хто має схильність до алергії. На щастя у нас вдома є достатньо натуральних і абсолютно безпечних замінників побутової хімії. Головне — навчитися правильно їх застосовувати. Можливо, їхня дія буде не такою швидкою, але головне — вони не становлять небезпеки для здоров’я.

Універсальний миючний засіб

Інгредієнти: гаряча вода - 100 мл; дитяче мило (підійде будь-яке інше мило) - 100 г; харчова сода - 2-3 ст. л; улюблена ароматна олія - 3-5 крапель.

За допомогою дрібної тертки подрібніть мило, залийте стружку гарячою водою і збийте вінчиком до утворення піни. Після цього додайте соду, кілька крапель улюбленої аромаолії і ще раз збийте.

Відзначимо, що для цих цілей можна використовувати блендер або міксер.

Все, наш натуральний засіб у вигляді пасти готовий до використання. Варто також звернути увагу на те, що ним можна не тільки мити посуд, але й чистити раковину, ванну, кахель, сантехніку і т.д.

Рідина для миття посуду

Інгредієнти: гаряча вода - 0,5 л; господарське мило - 25 г; гліцерин - 4 ст. л; горілка (можна використовувати розведений спирт) - 1 ст. л.

Натріть на тертці шматочок господарського мила, залийте отриману стружку невеликою кількістю води і поставте її плавитися на водяну баню.

Час від часу помішуючи масу, вилийте всю воду. Не знімайте ємкість з водяної бані, поки мило повністю не розчиниться. Коли це відбудеться, дайте засобу охолонути, після чого додайте 4 ст. л гліцерину і 1 ст. л. горілки. Ретельно все перемішайте до однорідної рідкої маси, зберіть піну, що утворилася, перелийте рідину в пляшечку з дозатором і дайте настоятися протягом декількох годин.

У результаті у вас вийде відмінний засіб у вигляді гелю, що видаляє жир на посуді і не сушить шкіру.

Увага: незважаючи на те, що даний засіб витрачається швидше, ніж покупний, він однаково є більше ощадливим, тому що для його готування використовуються дуже доступні компоненти, які можна купити за копійки.

Паста-гель для миття посуду

Інгредієнти: господарське мило - 25 г; гаряча вода - 0,5 л; харчова сода - 1,5 ст. л; гірчичний порошок - 1,5 ст. л; аміак - 2 ст. л.

Натираємо на дрібній тертці мило, кладемо стружку у воду, ретельно розмішуємо до повного розчинення і чекаємо, щоб основа трохи охолола. Потім додаємо в неї соду, гірчичний порошок і знову все перемішуємо. В отриману рідку суміш додаємо аміак. Пам'ятайте, що працювати з аміаком потрібно на вулиці або в добре провітрюваному приміщенні. Після цього закриваємо ємкість кришкою, щоб аміак не вивітрювався, і відставляємо в бік на 2-3 години.

Готовим засобом можна мити посуд і кухонні плити. Щоб помити плиту, потрібно змочити її, нанести засіб, залишити на 3-4 хвилини і витерти. Все дуже просто й ефективно!

Джерело