Український футболіст.

Чому Ви обрали спорт? Я завжди любив цей вид спорту. З 10 років почав грати в любительський футбол. Зі школи їздив на змагання, а те, що з часом потраплю в збірну України, навіть не уявляв. По закінченню школи я працював на меблевій фабриці і паралельно грав в збірній команді області. А в 1997 році організували збірну по ДЦП, і в 1999 році мене запросили взяти участь в цих змаганнях. В 2000 році я став кандидатом до збірної команди України, і вже через рік мене зарахували до збірної і я поїхав на Всесвітні ігри з футбол. І по 2017 рік моє життя тісно пов'язане з цим видом спорту.



pic

Скільки часу у Вас займає тренування? Якщо на зборах - то по три тренування на день. Вранці невеличка розминка, потім тренування з навантаженнями, а ввечері ми вже тренувалися з командами. Звичайні дні - то двічі на день проходило тренування.

Розкажіть про Ваші досягнення? Заслужений майстер спорту України, дворазовий паралімпійський чемпіон 2004 та 2008 років, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2012 року. Також маю державні нагороди: Орден «За заслуги» I ст. — за досягнення високих спортивних результатів на XIII літніх Паралімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України, Орден «За заслуги» II ст. — за досягнення значних спортивних результатів, підготовку чемпіонів та призерів XII літніх Паралімпійських ігор у Афінах, піднесення міжнародного престижу України, Орден «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту серед спортсменів-інвалідів, досягнення високих спортивних результатів, виявлені при цьому мужність, волю і самовідданість, Орден «За мужність» III ст. — за досягнення високих спортивних результатів на XIV літніх Паралімпійських іграх у Лондоні, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України.



pic

Як довго представляли Україну на змаганнях? 14 років я представляв Україну на різних змаганнях. З 2001 по 2015 рік. А в 2015 році я пішов з професійного футболу за станом здоров'я.

Що потрібно для того, щоб досягти висот у Вашому виді спорту? В першу чергу, треба не лінуватися, старатися, багато тренуватися і, звичайно, вигравати.



pic

Розкажіть про свої поразки? Поразки звичайно були. Тренер нам завжди розповідав про наші помилки, наголошував на наших недоліках під час гри, і ми над цим потім плідно працювали.

Як піднімали свій бойовий дух після поразок? В колі рідних найкраще піднімати свій дух і крокувати до нових вершин.

Чи були моменти, коли хотіли покинути спорт? Звичайно були: величезні навантаження, багато тренувань, і не завжди вистачало терпіння та сили. Але мусили себе перебороти і йти далі.



pic

Розкажіть чим займаєтеся зараз? Я зараз працюю тренером з футболу для діток з ДЦП. Мені подобається працювати з дітками. Минулого року на Всеукраїнських змаганнях наша команда зайняла 3 місце.

Ваші поради молодим спортсменам. В першу чергу треба багато і наполегливо працювати. Завжди позитивно себе налаштовувати і тобі все вийде.

pic