(*Чистий четвер у 2018 році припадає на 5 квітня, рівно за три дні до Великодня. Цей день має безліч прикмет та звичаїв, які пов’язані з купанням, прибиранням, пранням – загалом, всім, що передбачає наведення чистоти. Сенс цього дня – всебічне очищення, тілесне і, звичайно ж, духовне. *)

За християнським вченням у цей день пізно ввечері один з дванадцяти учнів - горезвісний Іуда - за тридцять срібників продав свого вчителя Ісуса Христа,якого й розіп'яли.Тому вважали,що в четвер оживають усі зловісні гади і плазуни .Відтак люди намагалися в цей день обов'язково вмитися або скупатися,тобто очиститись від гріхів.

Прикмети та звичаї, пов’язані з Чистим четвергом

Встати в цей день потрібно до сходу сонця. Вважається, що у води в четвер особлива сила, вона може лікувати, рятувати від гріхів, захищати від можливих хвороб.

Віруючі після обмивання поспішають до церкви на сповідь і причастя. Після цього знову приступають до пасхальної підготовки: вимивають весь будинок. Хто наведе належний порядок у Чистий четвер, у того він протягом усього року збережеться. Мається на увазі усунення поганих енергетичних згустків, спогадів про сварки і скандали. Під час такого прибирання ви очищаєте будинок від усього лихого, а не просто від сміття.

Господині також займаються випіканням святкових пасок, роблять писанки та крашанки. Так як прибирання влаштовується глобальне, до самої Пасхи навіть мести в будинку вже не слід.

Ось ще декілька звичаїв пов'язаних із Чистим четвергом та достатком

- Якщо бажаєте, щоб фінанси в родині не переводилися, виконайте нескладну маніпуляцію: до того, як зійде сонечко, зберіть всі купюри і монети, які знайдуться в будинку, і три рази порахуйте.

- У таз, з якого будуть мити вікна, клали монети – це повинно було принести в будинок багатство. При цьому читали слова: “Грошики, водитесь – не переводитесь, ростіть-розмножуйтесь, ворогові не діставайтесь!” і молитву, яку добре знали. Після прибирання складали заговорену дрібницю в чистий кут будинку на тиждень, а воду виливали під будь-яке дерево.

Також є повір’я щодо волосся. Матусі намагаються в цей день своїм малюкам зробити першу стрижку, вважається, що в такому випадку у них буде густа шевелюра. З цих міркувань дівчата і жінки записуються до перукарів, щоб хоча б кінчики підрівняти, тим самим забезпечити собі красиві локони.

Прикмети на Чистий четвер

- Якщо в Чистий четвер дощитиме – чекай дощову весну.

- Якщо з ранку морозно – вся весна буде холодною, зима надовго затримається.

- Яка погода в Чистий четвер – така ж буде і на ВознесІННЯ (церковне свято, що відзначається на 40-й день Великодня, також завжди приходить на четвер).

Читайте також:Сирна паска королівська заварна

Що можна і чого не можна робити в Чистий четвер

Серед попереджень, пов’язаних з Чистим четвергом, є й таке: свічка, яку несуть віруючі додому після богослужіння, повинна залишитися запаленою. Тому всіляко оберігайте крихкий вогник від загасання – якщо вам це вдасться, то в будинку буде все благополучно.

У цей день – строге табу для православних на прийняття скоромної їжі. У Чистий четвер краще навіть відмовити собі в пісному маслі і гарячих стравах.

Не можна залишати в будинку сварок, бруд, інакше протягом року вам не вдасться уникнути чвар і сварок. Не слід виливати забруднену воду після прибирання в межах будинку, краще забрати її подалі і злити на дорозі або каменях – там, де відсутня рослинність.

Не залишайте на ніч брудний посуд або брудну білизну – це поганий знак, яким можна залучити недуги. Приступати до приготування традиційних святкових страв не можна до завершення прибирання, також їх не можна пробувати до настання Великодня.

Нехай цей особливий день зробить вас чистіше і натхненніше, адже скоро одне з найбільших свят – Великдень!

Джерело