Рівненщина – серед шести регіонів, яким передали ендоскопічну систему в рамках грантової допомоги Уряду Японії з метою підтримки українських лікарень.

Ендоскопічну систему вже інсталюють в Рівне нській обласній лікарні.

Це сучасний ендоскоп, який містить гастроскопічну та колоноскопічну відеосистеми з відповідними допоміжними засобами. За допомогою новітнього устаткування можна буде проводити як діагностику, так і лікування хвороб шлунка та товстого кишечника.

Двоє фахівців лікарні вже пройшли спеціальний тренінг для користування системою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможіть врятувати життя дворічної дитини

Як повідомили в Мінохорони здоров'я, надання гранту було узгоджене в 2014 році між Урядом Японії та Урядом України як позапроектна грантова допомога в рамках програми Офіційної допомоги з метою розвитку (ОДР), що проводиться на глобальному рівні Урядом Японії. Після ретельного аналізу потреб – MOЗ надало запит на шість ендоскопічних систем та вісім цифрових рентгенівських систем для встановлення в обласних лікарнях.

Загальна вартість грантової допомоги, наданої Японією, складає 350 млн японських єн (приблизно 3 млн доларів США). Ця сума включає придбання медичного обладнання, а також відповідне пакування, страхування, інспекції, транспортування в Україну, митне оформлення, доставку в лікарні, монтаж, введення в експлуатацію та послуги з навчання персоналу. Кошти Державного бюджету України в цьому проекті не застосовуються.