На сьогодні існує одна невирішена проблема з безпекою благодійних зборів. Ця проблема пов’язана із незахищеністю номерів мобільних операторів, які обслуговуються на умовах передплати.

На відміну від номерів, які обслуговуються на умовах контракту, “передплатні” номери не завжди передбачають прив’язку до власника за допомогою паспортних даних.

Почастішали випадки, коли зловмисники використовують шахрайський метод дублювання SIM-картки мобільного оператора. Це робиться доволі легко. Зловмисники телефонують на номер мобільного оператора “жертви” та поповнюють його рахунок на символічну суму (як правило, на 5-10 гривень).

Далі, знаючи три останні набрані/отримані номери, дату та суму останнього поповнення рахунку, шахраї звертаються до оператора з нібито проблемою втрати SIM-картки та її заміною. При цьому, картка, якою користується “жертва”, автоматично блокується. На жаль, така схема отримання дублікату SIM-картки мобільного оператора дуже спрощена, і цим самим наражає власників “передплатного” номеру на ризики шахрайства.

Отримавши доступ до мобільного номеру телефону людини та, якщо цей номер використовується у банківській установі як фінансовий (на нього надходять SMS-повідомлення з паролями платежів, підтвердження фінансових операцій тощо), зловмисники фактично отримують доступ до банківських рахунків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прожити останні дні гідно: чи потрібен у Рівному дитячий хоспіс?

Для запобігання таким шахрайським операціям, не варто публікувати в соціальних мережах фінансові номери телефонів, які підв’язані під банківські рахунки та картки, в разі, якщо цей номер не є контрактним. Допоки проблема захисту SIM-карток мобільних операторів залишається невирішеною, слідування цьому простому правилу - запорука безпеки ваших грошей.

Також, при неможливості переведення номеру мобільного на умови контрактного обслуговування оператором, в ПриватБанку радять використовувати для фінансових операцій номери, які знає якомога менше незнайомих людей.

В разі, якщо клієнт запідозрив блокування його мобільного номеру телефону, потрібно якнайшвидше зв’язатися з банком, зателефонувавши на номер цілодобової підтримки 3700 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних номерів телефонів) або звернувшись в онлайн-чат на сайті Приват24.

Також задля безпеки картки волонтерів та благодійників можна додатково захистити, встановивши ліміти на зняття готівкових коштів. В такому випадку, банк встановить блокування для зняття коштів будь-кому, окрім особисто власника. Встановити такі обмеження можна звернувшись на номер цілодобової підтримки 3700 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних номерів телефонів).

Інформує керівник прес-служби в ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК".

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv