"Виховуючи дітей, потрібно знати дуже багато" (Олеся Сергієнко)

Найкращі наші вчителі, як не дивно, це - діти! Вони вміють та знають, які потрібно ставити перед нами питання, задачі, цілі, як планувати життя.

Діти навколо бачать прекрасне, тому що душа їхня чиста та світла, всередині них живе чудо. Вони вірять в казки, дива. Вони вміють радіти, дивувати, сумувати по-справжньому, відчувають світ серцем, часто відзеркалюють нас.

Найщиріші - це наші діти! В них є чому навчитися. Навчитися в першу чергу бути собою, бути справжніми. Картина світу будь-якої дитини має бути насиченою, яскравою, пізнавальною, цікавою. Будь-які нові речі в житті дитина сприймає із захопленням.

Найцікавіша роль дитини у житті - це роль дослідника. Дитина вчить нас насолоджуватися життям, цінувати її кожну прекрасну мить.

Зверніть увагу, скільки радості отримує дитина від солодощів, гарної погоди, природи, купання в водоймах, атракціонів, сюрпризів, приємних несподіванок. А ми, дорослі, часто думаємо, що в цьому немає нічого особливого. Вища радість для нас, якщо ми купимо собі нову машину. На відміну від дітей, ми звикли радіти дорогим, матеріальним речам.

Батьки, виховуючи дитину, часто знаходяться в постійному процесі пошуку, відкриття, пізнання, самовдосконалення.

Маючи дитину дорослі мають розумітися в сучасних іграшках, дитячих культурних програмах, атракціонах, таборах, кружках та багатьох інших "дитячих фішках".

Батьки впливають на самооцінку та переконання дитини. Вони мають знати, що їй запропонувати, але вибирати та приймати рішення часто доведеться разом.

Часто саме діти піднімають нашу планку, планку нашого духовного та матеріального розвитку.

Не нове, що діти не переносять "нудність" та "сірість", "одноманітність".

Ми відчуваємо справжній смак життя, проводячи час із дітьми. Ми маємо розуміти внутрішній світ дитини, її інтереси, бо раніше також були дітьми.

Дитинство буває лише один раз у житті та назавжди залишає спогади! Це - чудовий та неповторний період життя!

Найкращий шлях до вдосконалення через дітей. Дивлячись на своїх дітей кожного дня, ми змінюємося самі, бачимо себе.

Спільне пізнання Всесвіту приносить масу задоволення!

Сім'я - коли ділять разом радості, невдачі та сум.

Нехай Ваш час проведений з дітьми буде для Вас найкращим та найдорожчим у світі!

Статтю підготувала Олеся Сергієнко сертифікований
коуч по стандартам ICF, ECF (життєвого балансу, взаємовідносин,
професійного розвитку), бізнес-тренер, медіатор, адвокат, директор
і засновник ПП юридичної фірми «Компроміс-Право»