Вступна кампанія 2009: пільговиків поменшало, предметів - навпаки. Наступного року випускники шкіл зможуть пройти незалежне оцінювання одразу з п’яти предметів, чотири з яких обиратимуть самі. Ще однією особливістю майбутнього незалежного оцінювання стане те, що пройти пробне тестування та зареєструватись можна буде у мережі інтернет.

Немає сертифікату - немає і освіти, вищої. Наступного року подання сертифікату зовнішнього тестування при вступі до вишу і далі буде обов'язковим. Виняток становлять лише діти-інваліди. Для них ще не розробили спеціальних тестів. Тож вони здаватимуть звичні випускні, та вступні іспити

Проте у тестуванні зразка 2009 обіцяють виправити більшість недопрацювань попереднього року. Задля цього вже затвердили графік проведення тестів. Вони проходитимуть таким чином, щоб не заважати навчальному процесу решти школярів.

На відміну від попереднього тестування, цієї весни незалежно оцінити свої знання зможуть з п’яти предметів, і лише один іспит обов’язковий - з української мови. А ще свої сили майбутні випускники зможуть спробувати навіть не виходячи з дому, відвідавши сайт міністерства освіти. Щоправда у всесвітній павутині будуть доступні тести не з усіх предметів. Проте від таких новинок випускники мають лише виграти, переконані освітяни.

Щоправда без ложки дьогтю не обійшлося. Додаткової сесії тестування - 2009 не буде. Проте буде пробне тестування. Воно пройде у березні наступного року, і коштуватиме приблизно шістдесят п’ять гривень з людини за один предмет. А охочим до вступу у виші, які свої сертифікати минулого року не використали доведеться пройти процедуру тестування ще раз. Адже за законом сертифікат з оцінками дійсний впродовж одного року.