Лише нещодавно було прийнято законопроект №5130, який змінював порядок нарахування стипендій, як Міністерство освіти і науки взялося за його коригування. Завершується півріччя з часу введення нового порядку нарахування стипендії. Чи пішли зміни на користь? Та чого чекають від поправок рівненські студенти?

Перед Новим роком було прийнято законопроект №5130, який серед декількох пунктів мав і такий, який було розроблено для покращення якості освіти. Про застарілість освітньої системи та про потребу її модернізації говорилося давно. І от, здавалося б, процес зрушив із місця і має швидко привести до ладу освітню сферу в Україні. Все, можливо, і було б так, якби не одне "але" - розпочали із урізання стипендіального фонду, що викликало бурю незадовільних емоцій серед студентства.

Розводили руками і керівники навчальних закладів, які не розуміли за якою системою відбуватиметься формування рейтингу, адже Міністерство освіти і науки не дало жодних вказівок. Це призвело в деяких вишах України, зокрема Рівне нському державному гуманітарному університеті, до затримання виплат стипендій на два місяці.

"Це було досить обурливо, - згадує студентка РДГУ Катерина Кушнерик. – У мене були такі ж оцінки, як і в більшості моїх одногрупників, але через невисоку квоту мені не вистачило декілька сотих балу для отримання стипендії».

Таких випадків фіксувалося чимало, адже згідно закону лише 45%, а не 75% як раніше, усіх студентів факультету мали змогу отримувати стипендії. Ці відсотки ділилися всередині факультету по спеціальностях, а кількість отримувачів коригувалася формулою, наданою Міністерством. До вирахованої оцінки додавалися і бали за активну участь у культурному, спортивному та науковому житті університету. Максимум 10 балів, які часто ставили студентів із нижчими оцінками вище в рейтингу.

Як зазначили на сайті Міністерства освіти і науки України, на зміну рейтингуванню за спеціальностями, Міністерство планує узаконити загальнофакультетський рейтинг.

"На рівні факультету є можливість скласти більш справедливий рейтинг. На рівні спеціальності групи дуже маленькі і не рівні за якістю навчання студентів. Зараз ми усвідомили цю проблему і маємо її виправити", – повідомила міністр освіти та науки Лілія Гриневич. Про те, як регулюватиметься різне навантаження, яке отримують студенти різних курсів та спеціальностей, зазначено не було.

Хоч ці доповнення іще на стадії доопрацювань, студенти рівненських вишів, зокрема РДГУ, уже висловлюють власне незадоволення.

"Звичайно проти, – ділиться своїми думками студентка фізико-технологічного факультету РДГУ Валентина Світальська. – У нас різні спеціальності – одні фізики, інші трудовики, різні викладачі, зовсім різне навантаження. Розумію, що це буде несправедливо".

Підтримує цю думку і студент факультету української філології РДГУ Роман Нагорний.

"Моя позиція така: якщо кількість тих людей, які отримують стипендію зменшуватиметься, то це буде аж занадто по відношенню до нас. Треба якось урівнювати умови – чи коефіцієнти усіх предметів зрівнювати, чи ще щось, але щоб не було такого". Стає зрозумілим, що МОН України рухається до обіцяного рівня у 15% стипендіального фонду на факультет, а ось такі зміни – це лише пункти плану на шляху. Можливо, реакція студентів внесе деякі корективи у намічений проект фінансування освіти, або ж уже згодом ми спостерігатимемо переведення вищих освітніх закладів на повністю платну основу.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv