Килим створенний не тільки для затишку та комфорту. Він дозволяє вирішувати і інші завдання, наприклад - поділ кімнати на зони, додавання допоміжних колірних і текстурних моментів, розведення нудної однобарвності тощо. До одних з головних параметрів цього елементу відносять розмір килима. Колір - другорядний. Оскільки його можна буде потім обіграти. Але це, звичайно ж, не означає, що треба купувати будь-який килим необхідного розміру. Потрібно завчасно підібрати бажану колірну палітру і придумати ряд бажаних тонів і відтінків.Які бувають колірні палітри? На що звернути увагу при підборі килима? З чим його комбінують? Ми розповімо вам в цій статті.

Палітра контрастна і не контрастна

Килим здатний фактично розчинятися в інтер'єрі. Подібних властивостей він досягає, якщо килим відповідний головній палітрі інтер'єру або ідентичний кольору покриття підлоги.



pic

Протилежна схема - килим, візуально контраcтний на загальному плані.

Обидва варіанти мають певні переваги. Перший більше схильний для дизайну спокійної, заспокійливої обстановки. Якщо ж необхідно візуально виділити зону, варто зупинитися на другому варіанті, тобто застосовувати акцент на килимі.



pic

Схеми поєднання

З чим поєднати килим? Під що його зазвичай підбирають?

1. Під палітру меблів, яка буде, безпосередньо знаходиться на ньому або не далеко від нього.

Наприклад, на червоному килимі розташовується червоний диван, а на чорному килимі - круглий обідній стіл з чорними стільцями. Переважно є природним, щоб меблі не розчинялися на килимі. Він зобов'язаний хоча б злегка виділятися - наприклад, відтінком, текстурою або володінням орнаменту.



pic

2. Протилежний кольору меблів.

Білосніжність м'яких меблів допоможе виділити чорний килим, а затишок бежевого спального місця - насичено-шоколадний. Іншими словами подібна схема передбачає застосування килима, колір якого є протилежним кольору предметів меблів, що знаходяться в безпосередній близькості.



pic

3.Протилежний кольору підлоги.

Разом з цим колір інших деталей можна не брати до уваги. Основне, щоб килим і підлога гармонійно підтримували один одного. У приміщення з білим підлоговим покриттям впишеться чорний килим, з шоколадним - бежевий і т.п.

pic

4.Під колір великих вертикальних площ.

Ми говоримо про настінні конструкції або гардини. Килим здатний імітувати їх відтінок чіто або приблизно. Хоча дана схема відноситься до традиційної, однак вона в певному значенні небезпечна. Чи не вийде головного кольору надто багато, якщо додати його ще і на підлогу? Обережність вкрай важлива в варіанті, якщо колір стінних поверхонь і гардин не відноситься до нейтральних. Потрібно сильно розбавити основу предметами меблів і декором іншого кольору.

5Під вже існуючі в приміщенні кольорові ділянки.

Так, під колір постера, настінного розпису, крісла, торшера і т.д. Потрібно зауважити, що контрастний килим абсолютно не завжди вимагає підтримки. Цілком природно буде, якщо він залишиться однією колірною ділянкою в домівці Поклавши його на підлогу, необхідно обдумати, наскільки гармонійно він відповідає речам навколо. Якщо з'явилося відчуття, що килим трохи виходить за рамки загального напрямку, його в будь-який момент можна підкріпити елементами ідентичного або спорідненого кольору.

Кольоровий килим

Килими з візерунком і орнаментом природно відносяться до більш ефектних і виділяються. Вони неодмінно привернуть до себе погляди, впливаючи і на приміщення в цілому: з домінуючим килимом воно буде життєрадіснішим і виразнішим.

Тут головне не перестаратися. Якщо в приміщенні і так багато різних патернів і текстур - краще вибрати простий одноколірний килим.

Важливо брати до уваги дизайн тих меблів, які будуть стояти прямо на килимі або поруч з ним. Якщо обшивка м'яких меблів вже має малюнок, варто ретельно «зважити», перш ніж купувати орнаментні килими.



pic

Під що підбирають подібні килими?

Тут діють такі ж правила, що і з одноколірним декором. У килимі з візерунком практично завжди можна визначити головний колір - це фоновий тон або відтінок особливо великої деталі орнаменту. За своєю колірною базою килим здатний бути схожим на покриття для підлоги, стінні конструкції, гардини, м'які меблі. Його другорядний колір можна підкріпити невеликими елементами (декоративними подушками).

Але працювати з кожними із наявних в килимі квітами зовсім не потрібно. Окремі з них в принципі можна не враховувати.



pic



pic



pic



pic


♥ А які килими полюбляєш ти?

Пиши нам!

Ми в соціальних мережах: ВК ФБ

Читай також:

Ідея: простий та оригінальний розпис стіни своїми руками

"Хороший інтер'єр - це найпотужніший в світі антидепресант"- дизайнер Джонатан Адлер

Як визначити, скільки рулонів шпалер потрібно купити?